L’Ajuntament de Barcelona premia un programa innovador de Vall d’Hebron per combatre l’estrès dels seus professionals

L'Ajuntament de Barcelona ha entregat aquest dilluns el 13è Premi Ignasi Fina a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de la ciutat. Ho ha fet en reconeixement al programa de mindfulness que aplica el centre per atendre els i les professionals que treballen en l’àmbit de la medicina intensiva, habitualment sotmesos a situacions d’estrès emocional i interpersonal. Situacions d’estrès que poden desembocar en la síndrome del treballador cremat. La Dra. Rosa Maria Gràcia i el Dr. Alfonso Ayora han provat com l’entrenament de recursos individuals per fer front aquets situacions permet augmentar la resiliència, la flexibilitat cognitiva i l’autoconsciència del personal sanitari.

12/02/2019

L’Ajuntament de Barcelona ha atorgat a un programa pioner de l’Hospital Vall d’Hebron el 13è Premi Ignasi Fina de Salut Laboral 2018. Aquest guardó és un reconeixement a la millor experiència d’actuació en la prevenció de riscos psicosocials que afecten la salut de les treballadores i treballadors d’institucions amb seu a Barcelona. El jurat, format pel Consell Assessor de Salut Laboral de l’Ajuntament de Barcelona, ha escollit un programa liderat per la Dra. Rosa Maria Gràcia Gozalo, metgessa adjunta del Servei de Medicina Intensiva i membre del grup de recerca Shock, Disfunció Orgànica i Ressusitació  (SODIR), i el  Dr. Alfonso Ayora Ayora, metge adjunt de la Unitat Bàsica de Prevenció de Riscos Laborals de Vall d’Hebron. És un reconeixement a la seva tasca per implementar i avaluar un programa de mindfulness en professionals del servei de Medicina Intensiva de l’Hospital. Aviat el programa estarà disponible a tot el personal de l’hospital com a curs de formació de l’Aula Vall d’Hebron.

L’acte de lliurament ha tingut lloc al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, on la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, i la comissionada de Salut i Diversitat Funcional, Gemma Tarafa, han fet entrega del guardó a la Dra. Rosa Maria Gràcia i el Dr. Alfonso Ayora.

El Premi Ignasi Fina, dotat amb 6.000 euros, va ser instaurat en memòria d’aquest regidor per distingir les empreses i institucions que implementen nous sistemes, accions o mesures de prevenció. És un premi que aposta pel valor afegit i la innovació en l’àmbit de la salut laboral  i  en les darreres edicions, ha fet especial èmfasi en els riscos psicosocials com l’ansietat, la depressió o el desgast laboral, que afecten la qualitat de vida de la persona i la seva feina.   

El treball guardonat de la Dra. Gràcia i el Dr. Ayora és un pas endavant per incrementar els rcursos d’enfrontament a les situacions complexes que poden produir-se a la feina dels sanitaris i que al llarg del temps predisposen al desgast professional. En l’àmbit de la Medicina Intensiva aquest risc és especialment alt. Per aquesta raó, l’equip va desenvolupar l’estudi pilot per avaluar l’aplicació de tècniques de mindfulness en aquest sector professional. Aquest és el gran mèrit del projecte, “s’ha fet una intervenció, s’ha avaluat i s’ha vist que sí que té un impacte positiu sobre el personal que ha participat en el programa”, comenta la Dra. Gràcia.  “La nostra feina a la Unitat de Prevenció de Riscos Laborals, atenent els treballadors i vetllant per la seva salut, creiem que necessita aquesta eina enriquidora “comenta el Dr. Ayora. I afegeix: ”La nostra salut és única, no es pot deslligar la salut personal de la laboral i el mindfulness pot encaixar perfectament en aquest concepte perquè ens ajuda a totes dues”.

 

En què consisteix el Programa de Mindfulness de Vall d’Hebron?

 

 El mindfulness o atenció plena és un concepte d’arrels orientals i fa referència a la qualitat que tenim totes les persones d’estar conscients i prestar atenció d’una manera deliberada i lliure de judicis a l’experiència present, sigui la que sigui. S’entrena dirigint l’atenció tant a l’entorn com al nostre estat intern (sensacions, emocions i sentiments) amb una actitud de curiositat i lliure de crítica interna.

A més del benestar que proporciona el fet d’aturar-se i centrar-se en un únic objectiu la pràctica pot ajudar als professionals a conèixer la seva actitud, possibilitant-los a actuar de manera deliberada i ajustada enfront les diverses situacions. En l’actualitat és una pràctica utilitzada en psicologia clínica i psiquiatria. 

El programa premiat va tenir una durada total de vuit setmanes. Es feia una proposta setmanal de diferents exercicis en forma de meditació guiada de curta durada, d’entre 5 i 10 minuts. Unes pràctiques especialment dissenyades perquè els sanitaris poguessin desenvolupar eines internes per combatre l’estrès i l’impacte emocional diari que es viu en les unitats de Medicina Intensiva.

Les activitats eren entregades als participants via WhatsApp, un mitjà amb el qual segons la Dra. Gràcia “et permet sentir que formes part d’una comunitat, però al mateix temps et dóna flexibilitat per practicar les activitats quan et va millor al llarg del dia”. L’activitat a més va aconseguir que “gent de tota la Unitat, personal mèdic, infermeria, tècnics auxiliars d’infermeria i zeladors, tinguessin un mateix propòsit sense els rols de dins la feina. Amb aquesta pràctica es va fer evident, un cop mes, que les persones no som tan diferents unes de les altres. Cadascú, amb les seves particularitats, ens alegrem i patim per circumstàncies molt similars”.

Els resultats demostren que l’experiència té efectes positius reduint el cansament emocional dels participants i, sobre tot, ajudant al personal a prendre consciència d’ells mateixos i la seva actitud a la feina. Alhora, el treball prova la viabilitat d’aplicar les tècniques de mindfulness adaptant-se a les peculiaritats laborals del món hospitalari. El valor més gran de l’estudi ha estat aportar i desenvolupar una intervenció per reduir el desgast professional entre el personal hospitalari amb la utilització de tècniques mil·lenàries combinades amb les noves tecnologies del segle XXI. La Dra. Gràcia i els Dr. Ayora ens anuncien que aviat “l’aplicació s’oferirà com un curs de formació per a tot l’hospital”.

Els resultats del programa pilot de mindfulness en el Servei de Medicina Intensiva han estat recollits en un article científic que ja ha estat acceptat per la seva publicació a la revista Medicina Intensiva, la publicació de referència en castellà de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronaries.

 

Credits de fotografies: Ajuntament de Barcelona

 

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.