La Dra. María José Buzón, rep el premi Joves Investigadors en l’àrea de recerca bàsica que atorga GeSIDA

Durant la inauguració del IX Congrés Nacional de GeSIDA, celebrat aquesta setmana a Vigo, la Dra. María José Buzón, responsable de Recerca Translacional del VIH en el grup de Recerca en Malalties Infeccioses del VHIR, ha rebut el premi Joves Investigadors en l’àrea de recerca bàsica que atorga aquesta entitat amb una dotació de 10.000 euros.

05/12/2017

Es tracta d’un guardó en reconeixement a tota la trajectòria de la Dra. Buzón en la recerca de teràpies efectives que eliminin el virus de la sida del cos humà. Entre els últims avenços publicats destaca el descobriment d’una nova tècnica que permet identificar un dels possibles reservoris del VIH en pacients en tractament antiretroviral. En concret, ha aconseguit determinar que el virus de VIH es transcriu en una subpoblació de cèl·lules, conegudes com a T CD4+ effector memory, cèl·lules de memòria de llarga vida que persisteixen en els pacients durant anys encara que portin temps en tractament antiretroviral. I ho ha fet emprant una nova tècnica anomenada RNA FISH-flow que és la primera vegada que s'utilitza en VIH per determinar l’RNA (àcid ribonucleic) en poblacions cel·lulars. 

Actualment, el seu grup de recerca té en marxa un projecte per avaluar com diferents fàrmacs i combinacions de fàrmacs són capaços de despertar el virus latent. És a dir, de poder mesurar la transcripció del virus en cada subpoblació cel·lular quan se li afegeix un determinat medicament.

La Dra. Buzón acumula diferents reconeixements: Durant l’any 2016, va entrar a formar part del rànquing Las Top 100 Mujeres Líderes, una iniciativa impulsada per la plataforma Mujeres y Cía, que reconeix el talent de les dones amb la intenció de construir una societat basada en la igualtat. El mateix any va rebre una de les 15 beques International Rising Talent, del Programa For Women in Science de L’Oréal-UNESCO. El 2015 va ser una de les 5 guanyadores de la X Edició de les Borses de Recerca del programa L’Oréal-UNESCO “For Women in Science” a Espanya.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.