We are the combination of four hospitals: the General Hospital, the Children’s Hospital, the Women’s Hospital and the Traumatology, Rehabilitation and Burns Hospital. We are part of the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus: a world-leading health park where healthcare plays a crucial role.
Below we will list the departments and units that form part of Vall d’Hebron Hospital and the main diseases that we treat. We will also make recommendations based on advice backed up by scientific evidence that has been shown to be effective in guaranteeing well-being and quality of life.
Would you like to know what your stay at Vall d'Hebron will be like? Here you will find all the information.
The commitment of Vall d'Hebron University Hospital to innovation allows us to be at the forefront of medicine, providing first class care adapted to the changing needs of each patient.
La investigació del grup d’Expressió Gènica i Càncer del VHIO ha estat escollida com la millor investigació de l’any segons La Vanguardia.
La nova tècnica permet saber mitjançant una punció lumbar si hi ha un tumor cerebral, quin és el seu perfil genètic i si respon al tractament.
Aquest premi és un reconeixement per part de la societat a la bona feina feta per un gran equip multidisciplinari d’investigadors escollits pels propis lectors.
L’equip d’investigació d’Expressió Gènica i Càncer, del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), liderat pel Dr. Joan Seoane, Director de Recerca Traslacional del VHIO, Professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) I Professor ICREA, està d’enhorabona. I és que la mateixa societat ha escollit la seva recerca sobre la biòpsia líquida en líquid cefaloraquidi (LCR) per detectar tumors cerebrals, com la millor investigació de l’any a l’Estat espanyol, d’entre les vuit escollides per La Vanguardia. La nova tècnica permet, mitjançant una punció lumbar, detectar de manera precisa i senzilla si hi ha un tumor al cervell, sense haver d’utilitzar les tècniques usades fins avui en dia, invasives i amb més risc per al pacient.
Aquest treball, que és fruit de la col·laboració multidisciplinària de diversos investigadors tant de Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) com de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), ha estat publicat recentment a la revista Nature Communications, i demostra per primera vegada que l’anàlisi del líquid cefaloraquidi (LCR) és molt important per al pronòstic, tractament i seguiment dels tumors cerebrals, ja que detecta concentracions d’ADN tumoral circulant en aquest fluid.
La biòpsia líquida representa un pas de gegant cap a l’oncologia de precisió en tumors cerebrals, ja que permet a més del seu diagnòstic, la detecció d’alteracions i metàstasis, i en conseqüència el “desenvolupament de tractaments personalitzats”, afirma Joan Seoane. També obre una nova i pionera via per millorar el tractament dels glioblastomes, que són els tumors cerebrals més comuns i agressius; i suposarà un avenç també perquè permetrà saber fins a quin punt són agressius i com han de ser tractats.
En l’escenari actual de l’oncologia, aquesta tècnica, única al món i desenvolupada al VHIO, apunta a ser primordial en els futurs diagnòstics i tractaments dels tumors al cervell i obre la porta a canviar la pràctica clínica d’aquest tipus de càncer.
Finançada en part amb una subvenció de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) aquesta investigació representa un gran esforç multidisciplinari que reflecteix la necessitat de combinar totes les àrees de la recerca per tal de guanyar tan aviat com sigui possible la lluita contra el càncer. És important destacar que el Dr. Seoane i el seu equip - que inclou la primera autora Leticia de Mattos-Arruda i Regina Mayor- han estat capaços d'establir un nou enfocament en l'estudi del càncer i la metàstasi cerebral, gràcies també a la participació i dedicació dels investigadors del Servei d’Oncologia Mèdica del VHIO, inclòs el Dr. Javier Cortés, el Dr. Josep Tabernero, la Dra. Enriqueta Felip, el Dr. Jordi Rodón, el Dr. Joan Carles i la Dra. Ana Vivancos. En el camp de la neurocirurgia, també han participat el Dr. Joan Sahuquillo i el Dr. Francisco Martínez-Ricarte, i per part del Servei de Patologia, el Dr. Santiago Ramón y Cajal, la Dra. Elena Martínez-Saez i el Dr. Vicente Peg, tots ells investigadors del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). També cal destacar la tecnologia utilitzada i que ha estat clau en l’estudi, en concret, la seqüenciació genòmica de nova generació. En aquest àmbit han participat la Dra. Ana Vivancos del VHIO, i el suport bioinformàtic del grup del Dr. Xavier de la Cruz del VHIR. D’altra banda, també hi han col•laborat investigadors del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) de Nova York.
L’elecció de la investigació del Dr. Joan Seoane com a guanyadora a millor investigació de l’any representa un gran reconeixement a l’esforç dut a terme per tants professionals implicats en l’estudi, i demostra que la col·laboració multidisciplinària i traslacional és la millor eina per avançar en la lluita contra el càncer i per apropar la ciència a la realitat del pacient.
El guardó, que no té dotació econòmica i que aquest any arriba a la seva sisena edició, ha estat creat per donar més visibilitat a la recerca d’excel•lència que es fa a tot el país. La investigació del Dr. Seoane ha hagut de competir amb tres investigacions de l’àrea de la biomedicina, dos d’economia, una de física i una d’oceanografia.
Joan Seoane va néixer a Barcelona i és el director de Recerca Translacional del VHIO, professor ICREA i també professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). L’any 2004, Seoane es va incorporar a l’Institut de Recerca de l’Hospital Vall d’Hebron, on dirigeix el seu propi equip dedicat principalment a les cèl·lules mare dels gliomes, responsables de la iniciació i resistència als fàrmacs d’alguns dels càncers de cervell més agressius, a més de ser el Director del Programa de Rercerca Traslacional del VHIO.
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.