Els bacteris del microbioma viatgen amb les cèl·lules tumorals quan es produeix metàstasi

Un equip del Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari aconsegueix demostrar per primera vegada com els bacteris del microbioma viatgen amb les cèl·lules tumorals quan es produeixen les metàstasis i colonitzen també el teixit metastàtic.

24/11/2017

Des de fa un temps, el potent paper que té el microbioma humà en el desenvolupament de determinades malalties ha començat a ser en el focus de tots els experts. En el càncer, especialment el càncer colorectal, ja hi ha estudis que subratllen el vincle entre la microbiota intestinal i el càncer colorectal. Investigadors del Campus Vall d’Hebron, han participat en un estudi multicèntric publicat a la revista Science i liderat des del Dana-Farber Cancer Institute (Estats Units), que demostra que la colonització dels càncers colorectals humans amb Fusobacterium i altres espècies del microbioma associat es manté en les metàstasis d’aquest tumor al fetge –lloc de propagació metastàtica més freqüent–, fet que demostra que els bacteris del microbioma viatgen amb les cèl·lules tumorals quan es produeixen les metàstasis i que colonitzen també el teixit metastàtic.

“Aquestes observacions suggereixen que aquests bacteris, més enllà de companys de viatge, poden ser impulsors d’aquestes metàstasis i que intervenir sobre aquests bacteris amb tractament antimicrobià selectiu podria ser una estratègia a tenir en compte com a complement al tractament per als pacients amb càncer colorectal associat a Fusobacterium”, afirma el Dr. Paolo Nuciforo, investigador principal del Grup d’Oncologia Molecular del VHIO.

Aquest grup del VHIO, en estreta col·laboració amb els Serveis d’Oncologia Mèdica i Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), dirigits pel Dr. Josep Tabernero i el Dr. Santiago Ramon y Cajal, respectivament, ha estat l’únic participant espanyol i europeu en aquest estudi i ha establert una estreta col·laboració amb els cinc centres nord-americans integrants del treball. Aquest grup del VHIO, liderat pel Dr. Nuciforo, hi ha tingut un paper crític perquè ha desenvolupat una nova tècnica que ha permès establir la localització exacta d’aquests bacteris i no només detectar-ne la presència, un dels grans reptes en l’estudi del microbioma.

En aquest estudi, explica el Dr. Nuciforo “investiguem el paper del Fusobacterium endogen i la microbiota associada a càncers de còlon humans nadius. Per a això utilitzem cinc cohorts diferents i independents de mostres de tumors colorectals derivats de pacients per a la detecció de Fusobacterium i el microbioma a partir de l’ARN i/o l’ADN”. “És gràcies a aquesta col·laboració entre membres del Campus Vall d’Hebron que aquest estudi ha aconseguit establir per primera vegada la presència i persistència de Fusobacterium en les cèl·lules tumorals metastàtiques en el teixit hepàtic”, observa el Dr. Santiago Ramon y Cajal.

A més de tots els descobriments realitzats, aquest estudi va un pas més enllà i s’ha provat l’impacte del tractament amb antibiòtics selectius sobre el creixement de xenoempelts de càncer de còlon derivats de pacients en models experimentals PDX, el que es coneix com ratolins avatar. “El tractament dels models experimentals PDX amb metronidazol, un antibiòtic selectiu contra Fusobacterium, va donar com a resultat una disminució significativa en el creixement tumoral, fet que ens dona arguments per a apuntar a la modulació del microbioma en el tractament del càncer colorectal associat al Fusobacterium, afirma el Dr. Nuciforo.

Caldria abordar, sens dubte, l’impacte dels antibiòtics d’ampli espectre sobre la microbiota intestinal sana, així com si els règims de quimioteràpia convencionals tindran algun impacte en el microbioma o si aquest modularà la resposta a aquestes teràpies. “Els nostres resultats donen suport a un paper causal del Fusobacterium nucleatum en el càncer colorectal i proporcionen una base sòlida per a buscar nous enfocaments terapèutics dirigits contra aquest bacteri i altres components clau del microbioma del càncer com a part d’una estratègia terapèutica de suport al tractament d’aquest tumor", conclou Josep Tabernero, director de VHIO i coautor de l’estudi.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.