We are the combination of four hospitals: the General Hospital, the Children’s Hospital, the Women’s Hospital and the Traumatology, Rehabilitation and Burns Hospital. We are part of the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus: a world-leading health park where healthcare plays a crucial role.
Below we will list the departments and units that form part of Vall d’Hebron Hospital and the main diseases that we treat. We will also make recommendations based on advice backed up by scientific evidence that has been shown to be effective in guaranteeing well-being and quality of life.
Would you like to know what your stay at Vall d'Hebron will be like? Here you will find all the information.
The commitment of Vall d'Hebron University Hospital to innovation allows us to be at the forefront of medicine, providing first class care adapted to the changing needs of each patient.
Un estudi liderat pel grup de Recerca Biomèdica en Cèl·lules Mare de Càncer del Vall Hebron Institut de Recerca (VHIR), del Vall Hebron Barcelona Campus Hospitalari, ha permès descobrir dos nous gens implicats en el càncer de pulmó. El treball, que s’ha publicat a Cell Death & Disease, obre la porta a emprar el micro ARN miR-99a en el tractament d’aquesta patologia.
Els micro ARNs regulen l’expressió de més del 50% dels gens humans i exerceixen diferents funcions en l’organisme. Els micro ARN s’estan estudiant a nivell terapèutic per a modular l’expressió dels gens i, per tant, de les proteïnes, que contribueixen a les funcions normals i als processos patològics com el càncer.
En el seu treball, els experts del VHIR van analitzar 47 mostres de teixit tumoral d’adenocarcinoma (un tipus de càncer de pulmó) i de teixit normal de pacients de l’Hospital Universitari Vall Hebron, i van observar que miR-99a era un dels micro ARN més desregulats. Així, van veure que les cèl·lules tumorals en les que miR-99a era més abundant, és a dir, estava sobreexpressat, creixien menys. També van comprovar que el caràcter supressor tumoral de mi-R99a era degut a que es parava el cicle cel·lular de les cèl·lules tumorals en estimular-se el procés d’apoptosis (mort cel·lular).
El següent pas que es van plantejar els investigadors va ser identificar els principals gens implicats en el caràcter supressor tumoral de miR-99a. I es van centrar en dues proteïnes generades per dos gens del mateix nom poc estudiats fins llavors: E2F2, un factor de transcripció, i EMR2, una proteïna receptora de membrana. Quan els experts van sobreexpressar miR-99a en línies cel·lulars, va disminuir l’expressió dels dos gens citats. A més, van comprovar que aquesta menor expressió dels gens es traduïa en una menor fabricació de proteïnes. Posteriorment, es van replicar els mateixos resultats en models de ratolí.
Una altra conclusió del treball és que les cèl·lules tumorals en què miR-99 es troba sobreexpressat són menys agressives perquè presenten un fenotip (o un aspecte) epitelial. Com explica la Dra. Matilde Lleonart, cap del grup d’Investigació Biomèdic en Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR, “el 99% dels tumors humans tenen origen a l’epiteli, que està format per cèl·lules ben diferenciades. En el cas dels tumors més agressius, les cèl·lules tumorals tornen a una fase de cèl·lules mare, en el que es coneix com a ‘transició epiteli mesènquima’ (EMT), el que possibilita que puguin evolucionar de nou i diferenciar-se en diversos tipus de cèl·lules tumorals més perilloses”. En l’estudi, les cèl·lules tumorals que sobreexpressaven miR-99a no duien a terme aquest procés, mentres que sí que ho feien aquelles sense sobreexpressió d’aquest micro ARN. Concretament, afegeix Lleonart, “vam observar que les cèl·lules tumorals amb més miR-99a contenien menys cèl·lules mare i aquestes tenien menys activitat biològica i, per tant, eren menys agressives”.
Segons l’opinió de la Dra. Matilde Lleonart, una de les principals aplicacions pràctiques del treball és que “els pacients amb tumors de pulmó que sobreexpressen miR-99a probablement requereixin teràpies menys agressives, el que permetria reduir els efectes secundaris dels tractaments. S’estima que al voltant del 10% dels pacients de càncer de pulmó sobreexpressen aquest micro ARN”.
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.