Vall d'Hebron obté dos premis a les Millors Idees en salut que atorga Diario Médico

Diario Médico ha atorgat els seus premis a les Millors Idees de l’any en l’àmbit de la salut en un acte celebrat al Teatre Nacional de Catalunya. En la 16 edició d’aquests premis ha estat reconegut el treball de dos grups de professionals de Vall d'Hebron.

14/11/2017

Un dels premis, en l’apartat de Millors Idees en Recerca i Farmacologia ha estat per la descoberta de 8 biomarcadors de la malaltia de Crohn que podrien evitar proves diagnòstiques invasives. L’altre premi, com una de les Millors Idees en Gestió ha estat per la incorporació de la immunodeficiència combinada greu en el cribratge neonatal a Vall d’Hebron.

 

Nous biomarcadors de la malaltia de Crohn

Un estudi liderat per la Dra. Chaysavanh Manichanh, responsable de la línia de recerca de Microbiota Intestinal del grup de Fisiologia i Fisiologia Digestiva del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) va identificar 8 biomarcadors que podrien millorar el diagnòstic de la malaltia de Crohn i el disseny del tractament per a aquesta patologia i per a la colitis ulcerosa.

L’estudi, que es va publicar a la revista Gut, va analitzar la microbiota –el conjunt de microorganismes de l’intestí- de pacients i persones sanes a partir de mostres de femta. En concret, van analitzar un total de 415 mostres de femta de 178 participants per identificar els 8 biomarcadors que podrien descartar el diagnòstic de la malaltia de Crohn i, per tant, evitar proves invasives com la colonoscòpia i l’endoscòpia.

Els investigadors destaquen que els resultats de l’estudi confirmen que la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa són malalties clínicament similars, però amb una microbiota molt diferent. En aquest sentit, van observar que els pacients amb la malaltia de Crohn tenen una microbiota més inestable que els pacients amb colitis ulcerosa. 

 

Cribratge neonatal en immunodeficiència combinada greu

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron va col·laborar amb el Departament de Salut en la incorporació de la immunodeficiència combinada greu en el cribratge neonatal. Aquesta patologia, també coneguda com la malaltia dels “nens bombolla”, és la forma més greu de les immunodeficiències primàries, i afecta cada any entre 1 i 4 nadons a Catalunya. El Dr. Pere Soler, metge del Servei de Malalties Infeccioses i Immunodeficiències Pediàtriques assenyala que es preveu que amb el tractament la supervivència dels malalts augmenti entre un 40 i un 60%. S’espera que la xifra s’elevi fins al 95%, el nivell al qual han arribat els estats dels Estats Units que ja han implementat aquest cribratge. Gràcies a aquest projecte de Vall d’Hebron, Catalunya s’ha convertit en el primer sistema sanitari públic d’Europa que incorpora aquesta prova.

Finalment, el Dr. Oriol de Fàbregues, investigador del grup de recerca en malalties neurodegeneratives del VHIR va recollir com a vocal de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) un premi com a millor Iniciativa legal, ètica i deontològica pel Manual de Casos Bioètics-Legals en Neurologia. Aquest document, elaborat conjuntament per la SEN, Merck Salut i Derecho Sanitario Asesores ofereix al neuròleg una recopilació i anàlisi de conflictes reals en el terreny bioètic i legal, aportant les Claus per la seva resolució. Alguns dels temes que aborda són la presa de decisions en pacients amb deteriorament cognitiu, la llibertat de prescripció de l'especialista i la participació de pacients en assajos clínics.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.