Tres professionals de Vall d’Hebron premiats al Simpòsium Internacional de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica

El congrés SEAIC 2024 ha tractat sobre malalties de risc vital com anafilaxi, angioedema hereditari i al·lèrgia a verí d'himenòpters.

18/12/2024

El passat mes de novembre es va celebrar el Simpòsium internacional de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC). En aquestes sessions, tres professionals de recerca en al·lergologia, la Dra. Sofia Carreras, metgessa del Servei d’Al·lergologia de l’Àrea de Coneixement de Malalties Immunomediades de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Alexandre Ruiz, del Servei d’Al·lergologia de l’Àrea de Coneixement de Malalties Immunomediades de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i la Dra. Johana Gil, del Servei d’Al·lergologia de l’Àrea de Coneixement Malalties Immunomediades de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora predoctoral del CSUR d’Angioedema, van rebre els premis al millor pòster del congrés i dues beques AEH Awards, respectivament. Les Publibecas AEH Awards són unes beques en formació pràctica i personalitzada en redacció mèdica d’un article científic amb una durada d’un any.

Els projectes premiats al VHIR han estat els següents:

  • Omalizumab com a ajudant en la immunoteràpia oral per a l’al·lèrgia alimentària en pacients adults

La Dra. Sofia Carreras, metgessa del Servei d’Al·lergologia de l’Àrea de Coneixement Malalties Immunomediades de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha rebut el guardó al millor pòster del congrés amb el seu projecte on destaca la utilitat d’omalizumab en pacients adults amb al·lèrgies alimentàries greus. Aquesta teràpia facilita la dessensibilització alimentària i millora la seguretat durant la inducció. “Amb el seguiment de fins a vuit anys en la nostra cohort, podem objectivar que, tot i els bons resultats en la majoria dels casos, hi ha una manca de protocols estandarditzats per a la retirada d’aquest tractament”, ha subratllat la Dra. Sofia Carreras. L’equip proposa avançar cap a estudis prospectius que permetin validar aquestes estratègies i optimitzar la gestió clínica per al benefici dels pacients.

  • Descripció de les característiques clíniques i desencadenants en els atacs d'angioedema hereditari associat a mutacions del factor XII de la coagulació

El Dr. Alexandre Ruiz, del Servei d’Al·lergologia de l’Àrea de Coneixement Malalties Immunomediades de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha rebut una Publibeca AEH Awards amb el seu projecte sobre la descripció de les característiques clíniques i desencadenants en els atacs d'angioedema hereditari associat a mutacions del factor XII de la coagulació (AEH-FXII). Aquesta és una malaltia rara caracteritzada per brots d'angioedema recurrents amb nivells i funció normals del C1 inhibidor.

L'activitat de la malaltia es correlaciona amb l'exposició als estrògens, que s'han suggerit com un dels possibles desencadenants dels brots. Per això, s'ha realitzat un estudi retrospectiu amb 53 pacients amb AEH-FXII des del 2004 fins al 2024. Els resultats van confirmar que l'exposició als estrògens és el principal desencadenant dels brots en pacients amb AEH-FXII, essent la majoria dels pacients simptomàtics dones, i la majoria dels asimptomàtics homes. “En el 75% dels pacients simptomàtics, l'exposició als estrògens actua com a desencadenant”, ha afirmat el Dr. Alexandre Ruiz.

  • El paper de la inflamació sistèmica en pacients amb diferents tipologies d’angioedema

La Dra. Johana Gil, del Servei d’Al·lergologia de l’Àrea de Coneixement Malalties Immunomediades de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora predoctoral del CSUR d’Angioedema, ha rebut una altra Publibeca AEH Awards amb el seu projecte sobre el rol de la inflamació sistèmica en pacients amb diferents tipologies d'angioedema. L’angioedema (AE) es defineix com una patologia caracteritzada per atacs d’edema localitzats i autolimitats. Tot i que s'ha investigat àmpliament el mecanisme subjacent als diferents tipus d'AE, la Dra. Johana Gil ha afirmat que “el paper de la inflamació s'ha explorat poc”. En l'estudi es van incloure pacients amb diferents tipologies d'AE. Es van analitzar les característiques demogràfiques i clíniques de tots els pacients i es va observar que, independentment de l'etiologia de l'angioedema, existeix una elevació diferents mediadors inflamatoris, i es considera que probablement la seva producció sigui local (a l’àrea edematosa). La Dra. Johana Gil ha presentat aquest projecte afirmant que “calen més estudis amb una mostra més gran per confirmar aquests resultats”.

El Simpòsium internacional de la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica

La trobada, celebrada al Palau de Congressos i de la Música Euskalduna de Bilbao entre el 6 i 9 de novembre, ha estat una oportunitat única per compartir experiències clíniques i d’investigació sobre temes de gran rellevància i actualitat, com ara asma greu, rinosinusitis, angioedema, al·lèrgia alimentària, dermatitis atòpica, urticària i immunoteràpia amb al·lèrgens.

El comitè científic ha estat format per membres dels comitès d'Anafilaxi, Angioedema i Himenòpters i Mastocitosi, i entre ells es troba la Dra. Victòria Cardona Dahl, cap del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i coordinadora del Comitè d’Anafilaxi de la SEAIC. En conjunt, han confeccionat un programa centrat en les malalties al·lèrgiques de major risc per al pacient, que servirà per a l’aprenentatge i per millorar l’atenció dels pacients.

Compártelo:

Notícies relacionades

Actividades relacionadas

Actualizaciones y controversias en la monitorización de la PIC y de la presión de perfusión cerebral en el paciente neurocrítico

Online
13/01/2025 - 09:00
Cursos
Más información

Curso Básico y Avanzado de Exoma

Virtual
20/01/2025 - 16:00
Cursos
Más información

30 Edición Ecografía Obstétrico-Ginecológica

27/01/2025 - 15:30
Cursos
Más información

IV Curso formación en Simulación clínica en Alergia

Hospital de Traumatología – Planta 5 Hospital General Vall d\'Hebron Pg. del Vall d\'Hebron, 119, 08035
03/02/2025 - 14:30
Curso Aula
Más información

Subscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento.
Procedencia: El propio interesado.