We are the combination of four hospitals: the General Hospital, the Children’s Hospital, the Women’s Hospital and the Traumatology, Rehabilitation and Burns Hospital. We are part of the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus: a world-leading health park where healthcare plays a crucial role.
Below we will list the departments and units that form part of Vall d’Hebron Hospital and the main diseases that we treat. We will also make recommendations based on advice backed up by scientific evidence that has been shown to be effective in guaranteeing well-being and quality of life.
Would you like to know what your stay at Vall d'Hebron will be like? Here you will find all the information.
The commitment of Vall d'Hebron University Hospital to innovation allows us to be at the forefront of medicine, providing first class care adapted to the changing needs of each patient.
Des de la implementació del model assistencial per àrees de coneixement, l'Hospital millora resultats en relació amb els dies d’hospitalització, les infeccions, el control del dolor, la mortalitat i els reingressos dels pacients adults intervinguts
Els resultats en salut dels pacients atesos a l'Hospital Universitari Vall d'Hebron han millorat des de la implementació del model assistencial per àrees de coneixement ara fa quatre anys. Indicadors rellevants, com ara els reingressos urgents o la mortalitat, s'han reduït globalment respecte l’any 2018.
En concret, el percentatge de pacients que han hagut de reingressar d’urgència a Vall d’Hebron abans d’un mes ha passat d’un 7,9 % l’any 2018 a un 6,2 % l’any 2023. Pel que fa a la mortalitat, les dades comparatives entre 2018 i 2023 mostren un decrement tant en la mortalitat durant l’ingrés, que passa del 3,6 % al 3 %, com en la mortalitat als 30 dies de l’alta, que passa del 2,5 % a l’1,5 %.
I si les xifres globals indiquen un tendència a la millora des del desplegament del nou model organitzatiu, l’anàlisi del cas concret de l’atenció postquirúrgica dels pacients adults intervinguts per una cirurgia general o per un trasplantament d’òrgan –5.500 pacients l’any–, mostra una millora dels resultats en salut encara més notable.
Bons resultats a l’atenció postquirúrgica
Si comparem els resultats obtinguts per l’Àrea de Coneixement d’Atenció Postquirúrgica de l’Hospital General l’any 2023 amb els resultats de l’any 2018, quan encara no s’havia implementat aquest nou model assistencial, podem observar una clara millora en els dies d’hospitalització dels pacients i en els reingressos urgents abans d’un mes, que s’han reduït en un 33,2 % i en un 18,8 %, respectivament. Així, en cinc anys els dies d’estada mitjana han passat de 8,2 a 5,5 i els reingressos urgents a 30 dies del 6,4 % al 5,2 %. Altres indicadors que milloren en aquest període son les infeccions intrahospitalàries, que passen del 3,9 % a l’1,4 %; la xifra de pacients que han tingut dolor postoperatori, que disminueix del 26,9 % al 21,3 %; i la mortalitat durant l’ingrés, que se situa de l’1,5 % a l’1 %.
A l’Àrea de Coneixement d’Atenció Postquirúrgica de l’Hospital General es comparteixen quatre unitats d’hospitalització –una de curta estada i tres d’hospitalització convencional-, on ingressen els pacients intervinguts per diferents serveis: cirurgia general, cirurgia toràcica, urologia i otorrinolaringologia, entre d’altres.
Aquí el flux dels pacients ja operats s’organitza segons la intensitat de cures que necessiten (agudes, intensificades o intermèdies) i les patologies que presenten els pacients. Aquesta organització d’infermeria i el fet de destinar una unitat a processos de curta estada postquirúrgica permet guanyar en eficiència i qualitat assistencial.
Tots els professionals involucrats en aquesta àrea de coneixement (equip mèdic, d’infermeria, de treball social, de fisioteràpia...) comparteixen espais de trobada i comunicació, protocols clínics estandarditzats i itineraris formatius, entre d’altres. Això es tradueix en una millor atenció al malalt i en una optimització dels recursos disponibles.
Àrees de coneixement per problemes de salut
Ara fa quatre anys, Vall d’Hebron va començar a pensar i desplegar un nou model assistencial que ha capgirat de dalt a baix la manera tradicional d’atendre els pacients. Es basa fonamentalment en superar les clàssiques fronteres entre serveis i col·lectius professionals, i organitzar l’assistència per àrees de coneixement i necessitat d’intensitat de cures infermeres. La implementació d’aquest model, que la pandèmia va catalitzar però també alentir, ha agafat velocitat de creuer ens els darrers dos anys.
El Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital, destaca que “l’organització per àrees de coneixement permet centrar el coneixement i les competències dels professionals sobre un determinat problema de salut. Això millora tot el procés d’atenció al pacient –abans, durant i després de l’ingrés– ja que totes les decisions i actuacions clíniques es prenen de manera coordinada i consensuada per equips multidisciplinaris especialitzats, i se centren en la persona i la seva patologia”.
“Es tracta de fer només allò que aporta valor al pacient per tal d’aconseguir que es recuperi abans, que guanyi en benestar i qualitat de vida, i que tingui una bona experiència a Vall d’Hebron. Les noves eines digitals de què disposem també ens estan ajudant a millorar l’assistència i la vivència tant dels pacients com dels professionals”, explica la Dra. María José Abadías, directora assistencial de l’Hospital.
Resultats en salut i experiència de pacient
En aquest sentit, un dels punts forts del model és l’ús generalitzat de qüestionaris de resultats en salut i d’experiència reportats pels pacients. La informació proporcionada pels pacients a través d’aquests qüestionaris, anomenats PROMs (Patient Reported Outcome Measures) i PREMs (Patient Reported Experience Measures) per les seves sigles en anglès, s’integra en el procés assistencial per consolidar aquest nou model d’atenció basat en valor.
Actualment, l’Hospital ja mesura més de 30 patologies a través dels qüestionaris PROMs i disposa de més de 200.000 respostes a qüestionaris PREMs. Tota aquesta informació ha permès avançar en l’avaluació dels resultats de salut i dissenyar accions de millora en l’atenció incorporant l’experiència dels pacients, que participen de manera activa en el seu procés, fet que els ajuda a conèixer millor el seu estat de salut i a millorar l’adherència als seus tractaments.
Ma. Àngels Barba, directora d’Infermeria de l’Hospital, resumeix en quatre els objectius principals del model: “dirigir l’atenció a les necessitats de la persona per millorar els resultats en salut i l’experiència del pacient; promoure una gestió basada en el coneixement, promovent la continuïtat assistencial intrahospitalària i la coordinació amb el territori; impulsar el treball en equip i el desenvolupament professional, enfortint la comunicació i la interdisciplinarietat i fomentant nous rols professionals i, per últim, aplicar un model d’infermeria basat en la intensitat de cures”.
“Es tracta d’un model dinàmic, que incorpora la visió i l’experiència de pacients i professionals, i que es diferencia dels models organitzatius més tradicionals perquè la governança està en mans dels líders clínics amb l’acompanyament estratègic per part de la direcció”, conclou la Dra. María José Abadías.
Fins avui s’han creat 35 àrees de coneixement que agrupen els diferents serveis i unitats assistencials que tenen relació amb un problema de salut. Alguns exemples son la ja esmentada Àrea d’Atenció Postquirúrgica, l’Àrea de Trasplantament d’Òrgan Sòlid, l’Àrea de Lesionats Medul·lars, l’Àrea del Pacient Fràgil Traumàtic, l’Àrea de Neurociències, l’Àrea del Sistema Respiratori, l’Àrea del Cor o l’Àrea de Crítics.
Segona Jornada d’Àrees de Coneixement per fer balanç
Per fer balanç del desplegament del model, el dimecres, 27 de novembre, Vall d’Hebron ha organitzat la 2a Jornada d’Àrees de Coneixement. Durant la Jornada s’han presentat els primers resultats en salut i d’experiència de pacient, s’ha analitzat l’impacte del model a l’Àrea de Coneixement d’Atenció Postquirúrgica i s’ha abordat el nou model d’Atenció Ambulatòria que s’està treballant i que es desplegarà al futur edifici de consultes externes.
L'organització per àrees de coneixement ha estat clau en la millora del procés d’atenció al pacient perquè ha permès potenciar el treball en equips interdisciplinaris, i centrar el coneixement i les competències dels professionals en el problema de salut de la persona
Management, General Hospital
Facilities and Technology Management, General Hospital
Neurology, General Hospital
Communications Management, Corporate Strategy and Citizens Advice, General Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.