L’exposició de Vall d’Hebron 'Ultrasons. De la natura a la medicina' arriba al Museu Darder de Banyoles

El Museu ha organitzat activitats paral·leles a l’exposició adreçades a tot tipus de públics.

23/09/2024

El divendres 20 de setembre s’ha inaugurat al Museu Darder l’exposició “Ultrasons. De la natura a la medicina”, impulsada pel Servei de Diagnòstic per la Imatge de Vall d'Hebron a través de la línia de recerca anomenada FUSMED, que estudia els efectes terapèutics dels ultrasons focalitzats d'alta intensitat, i que pertany al grup d'Imatge Mèdica Molecular del Vall d'Hebron Institut de Recerca.

Aquesta exposició, adreçada a tots els públics, es divideix en tres grans àrees: l'observació de la natura, el sonar i les bases físiques; les aplicacions diagnòstiques dels ultrasons en Medicina; i les aplicacions terapèutiques dels ultrasons en Medicina. La mostra presenta una reproducció d’una cova de ratpenats on els visitants s’han de guiar per trobar la sortida mitjançant un dispositiu d'ultrasons i amb els ulls completament tapats.

Els visitants podran conèixer com l'observació de la natura, la navegació marítima, l'estudi del fons del mar o les necessitats industrials han afavorit el desenvolupament dels ultrasons per l'estudi del cos humà i la seva aplicació en innovadors tractaments mèdics.

Avui, a través de diferents fonts d'energia, es pot observar i tractar el cos humà. L'ecografia utilitza els ultrasons per obtenir imatges en temps real de l'interior del cos de manera innòcua, sense irradiar. Això permet valorar, per exemple, el batec cardíac o els moviments fetals. Focalitzant en un punt els ultrasons d'alta intensitat podem produir calor o una destrucció mecànica dels teixits (cavitació), i això possibilita, entre altres coses, tractar tumors sense haver de fer cap incisió ni punció al pacient. En aquest sentit, la FUSMED ha posat en marxa una campanya de micromecenatge per ajudar a finançar la recerca de nous tractaments no invasius, com els ultrasons, per a la destrucció de tumors, un àmbit en què Vall d’Hebron és pioner. S’hi pot accedir a través d’aquest enllaç.

“Divulgar el coneixement també forma part de la nostra responsabilitat professional i aquest és l’esperit obert i compromès amb les persones de Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus. Aquesta és la nostra voluntat de servei, perquè volem contribuir a enriquir el nivell cultural del nostre país”, afirma el Dr. Xavier Serres, radiòleg intervencionista del Servei de Diagnòstic per la Imatge de Vall d’Hebron i investigador principal del grup de recerca en Imatge Mèdica Molecular del Vall d’Hebron Institut de Recerca. “Organitzar una exposició al voltant dels ultrasons és una manera d’expressar el nostre agraïment amb la ciència i tot el que els ultrasons aporten en benefici de la salut. I és, també, una forma de donar les gràcies per tenir la fortuna de poder diagnosticar els nostres pacients d’una forma innòcua, però també de disposar d’una font d’energia per a tractar el càncer sense irradiar, sense incisions i sense generar calor”, afegeix.

Aquesta mostra ha comptat amb la col·laboració i el suport del: Campus Vall d’Hebron, Fundació “la Caixa”, Universitat Autònoma de Barcelona, Museu de Ciències Naturals de Granollers, Zoo de Barcelona, Institut de Diagnòstic per la Imatge, Universitat de Barcelona, Universitat Politècnica de València, Centro Médico Teknon QuironSalud, Hospital Universitari Mútua de Terrassa, Instituto Hidrográfico de la Marina – Ministerio de Defensa, Radiòlegs de Catalunya, Sociedad Española de Ultrasonidos, Canon, Idneo, Esaote, Medical Simulator, Lupagrafics, Art Play, Llibreria Laie, Carolina Alemany, Anna Balaguer, Jordi Domenech, Gasulla Comunicació i Càtedra IVIO.

El Museu Darder ha programat diferents activitats paral·leles a l’exposició. A part de visites guiades per part del Dr. Xavier Serres, que també participarà al cicle Tardes de ciència amb una xerrada sobre l’ecografia, es realitzaran diferents activitats relacionades amb els ratpenats, com una sortida nocturna a l’entorn de l’Estany, un taller familiar sobre ratpenats, un altre per construir-los refugis i una xerrada per explicar la importància de conservar aquest grup faunístic. S’ha comptat amb Limnos-Ecologistes de Catalunya per a l’organització d’aquestes activitats, així com amb la col·laboració del Museu de Granollers de Ciències Naturals i Naturalistes de Girona. També s’ha preparat un dossier pensat per a les escoles i instituts que vulguin visitar l’exposició, amb informació sobre el contingut d’aquesta i propostes educatives per a diferents nivells educatius.

“Ultrasons. De la natura a la medicina”, es podrà visitar al Museu Darder fins al 12 de gener de 2025.

Visites guiades i conferència divulgativa

Si vols conèixer l'exposició en profunditat, inscriu-t'hi a través d'aquest enllaç a les visites guiades del Dr. Xavier Serres que tindran lloc en les següents dates:

  • 13 d'octubre de 2024 a les 12h
  • 24 de novembre de 2024 a les 12h
  • 21 de desembre de 2024 a les 17h
  • 12 de gener de 2025 a les 12h

A més, no et perdis la conferència 'Passat, present i futur de l'ecografia' el 14 de desembre de 2024 a les 19.00h que es podrà seguir també a través de YouTube.

La mostra es podrà visitar al Museu Darder fins al 12 de gener de 2025.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.