We are the combination of four hospitals: the General Hospital, the Children’s Hospital, the Women’s Hospital and the Traumatology, Rehabilitation and Burns Hospital. We are part of the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus: a world-leading health park where healthcare plays a crucial role.
Below we will list the departments and units that form part of Vall d’Hebron Hospital and the main diseases that we treat. We will also make recommendations based on advice backed up by scientific evidence that has been shown to be effective in guaranteeing well-being and quality of life.
Would you like to know what your stay at Vall d'Hebron will be like? Here you will find all the information.
The commitment of Vall d'Hebron University Hospital to innovation allows us to be at the forefront of medicine, providing first class care adapted to the changing needs of each patient.
El projecte de ciència ciutadana i divulgació ha estat un èxit en els primers dos centres educatius on s’ha iniciat.
El projecte ENDO-HIT del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), va néixer dins del programa Caixa d’Eines de Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona i s’ha dut a terme al barri del Carmel, amb l’objectiu de desnormalitzar el dolor de regla i acostar l’endometriosi als i les adolescents.
El pròxim curs es continuarà duent a terme, aquest cop formant part també del Programa Ciència Ciutadana a les Escoles, organitzat per l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona. Gràcies al projecte, tres grups classe de 3r o 4t d’ESO de diferents centres educatius de Barcelona gaudiran de la iniciativa durant un trimestre, a més dels instituts-escola del Carmel on va néixer que continuaran participant en el curs 2024-2025. Es tracta del primer cop que un projecte impulsat des del Vall d’Hebron s’ofereix dins d’aquest programa.
La ciutadania veu el dolor menstrual com una part inevitable i normal de la regla, una barrera important que contribueix que el diagnòstic de l’endometriosi sigui molt tardà. Per això, un dels objectius del projecte és educar sobre aquesta malaltia a les aules de secundària, ja que els símptomes poden aparèixer amb les primeres regles.
ENDO-HIT es va iniciar el curs 2022-2023 com un projecte de ciència ciutadana cocreada amb l'alumnat dels instituts-escola Mirades i Coves d'en Cimany, juntament amb el VHIR i l'acompanyament de l'agència de comunicació científica Eduscopi, en el marc del Programa Caixa d’Eines, i amb el suport inestimable d’EndoCat, l’associació d’afectades d’endometriosi de Catalunya. En la primera edició del projecte, investigadores del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia van impartir una xerrada a l’alumnat sobre el cicle menstrual i l’endometriosi.
A falta d’un mètode objectiu per avaluar el dolor menstrual, l’alumnat va reflexionar sobre com el dolor de regla afecta a situacions de la vida quotidiana. Amb el suport de l’equip del VHIR i Eduscopi, els participants van elaborar un qüestionari per recollir informació i opinió sobre el tema, on també s’analitzaven dades demogràfiques sobre el dolor menstrual, que van distribuir entre familiars i veïnat. Es van obtenir més de 1000 respostes, que l’alumnat va analitzar i difondre a través d’infografies i xerrades a altres instituts.
Aquest curs passat es va continuar el projecte; les investigadores van impartir la xerrada a quatre centres educatius més, amb la participació de voluntàries d’EndoCat, a banda del Mirades i el Coves d’en Cimany, en el marc del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència. L’equip va avaluar l’impacte d’aquestes xerrades en el coneixement sobre salut menstrual i l’interès i l’acceptació d’aquest tipus d’activitats entre l’alumnat i va poder comprovar empíricament el que ja havien vist durant la primera edició del projecte; l’endometriosi encara és una malaltia molt desconeguda entre l’alumnat, i tot i que tractar sobre salut menstrual està més normalitzat a l’institut, els i les alumnes tenen un coneixement limitat del tema. L’alumnat dels dos centres participants en el programa Caixa d’Eines va col·laborar en l'anàlisi dels resultats, van generar materials educatius i de difusió, van impartir xerrades a grups d’altres centres i van avaluar l’impacte d’aquestes seguint la mateixa metodologia que les investigadores.
“La idea és aconseguir que el projecte pugui ser sostenible en el temps i arribi a molts més centres” afirma la Carina Masferrer Ferragutcasas, investigadora del projecte dins del Grup de Recerca Biomèdica en Ginecologia del VHIR, durant la seva intervenció a la segona edició del congrés de Género y Comunicación de la Ciencia que va tenir lloc el passat 4 de juny a Bilbao.
Més enllà d’aquest projecte, el programa Caixa d’Eines de Pla de Barris, en el marc del qual va néixer aquesta proposta, aposta per la introducció de pràctiques artístiques i científiques dins el currículum escolar per tal de reduir les desigualtats, articulant l’educació formal, la no formal i la comunitat. Això permet a l’alumnat ampliar els seus horitzons i oferir noves maneres d’aprendre i de relacionar-se amb el seu entorn.
Gynaecology, Children's Hospital and Woman's Hospital
By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights". Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Purpose: Manage the user’s contact information. Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy. Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use. Source: The interested party themselves.