Vall d’Hebron, amb la salut mental materna

Vall d’Hebron disposa d’una Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental, pionera en l’acompanyament de dones embarassades en risc de vulnerabilitat psicosocial, que va atendre 270 dones el 2022.

02/05/2023

En ser mare, la dona desenvolupa una nova configuració mental, que reorganitza la seva identitat. Es tracta d’un període decisiu i especialment vulnerable de la vida: dues de cada deu dones presenten problemes de salut mental des que decideixen tenir un fill, durant l’embaràs i/o el primer any de vida del nadó. En el Dia de la Salut Materna, Vall d’Hebron es reivindica com un hospital compromès en l’acompanyament d’aquestes dones. “La investigació ha demostrat que les mares amb problemes de salut mental, especialment les que pateixen trastorns de l’estat d’ànim, tenen dificultats per adquirir competències i generalment pateixen una mala vinculació amb els seus fills que genera tensió i frustració”, exposa la Dra. Maria Emilia Dip, doctora en psiquiatria i psicologia clínica i especialista en salut mental perinatal de Vall d’Hebron.

Vall d’Hebron disposa d’una Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental, pionera en l’acompanyament de dones embarassades en risc de vulnerabilitat psicosocial, que va atendre 270 dones el 2022. En formen part la Dra. Maia Brik, especialista en Obstetrícia i Medicina Materno-Fetal; el Dr. Miguel Sandonis, psiquiatre adjunt del Programa de Salut Mental Perinatal, i la Dra. Maria Emilia Dip; la neonatòloga Anna Creus, Elena Sánchez i Cristina Quesada, treballadora social sanitària. La seva creació, la tardor de 2021, va traduir-se en un augment d’un 87% de les dones embarassades ateses en risc de vulnerabilitat psicosocial, un increment que s’explica tant per la feina proactiva de la Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental com per l’augment de situacions de vulnerabilitat.

Tot i que un entorn social desfavorable i problemes econòmics o d’addiccions propicien el desenvolupament de patologies psiquiàtriques arran de l’embaràs, qualsevol dona pot patir aquestes alteracions, amb independència de la seva classe social. Igual que un part pot complicar-se, qualsevol dona pot veure’s desbordada per les adversitats emocionals en afrontar la maternitat o experimentar depressió en aquest període tan vulnerable de la vida.

Grups de psicoteràpia mare i nadó

Vall d’Hebron porta a terme grups setmanals de psicoteràpia per reforçar el vincle mare-nadó amb mares amb psicopatologia i els seus fills. Es desenvolupen cada dijous durant dues hores i en ells es realitza tant teràpia grupal com massatge infantil per tal d’afavorir-lo. “La vinculació entre les dones i els seus nadons no està restringida només a les hormones de l’embaràs ni es limita al període del postpart, requereix d’una sèrie de complexos estats afectius i sensorials i planificació i presa de decisions que proporcionen la base de la criança dels fills”, reflexiona Maria Emilia Dip. Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental Materna, la Fundació Marcet organitza el proper 6 de maig la I Trobada de Pàdel Benèfic MADEL a benefici de la Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental de Vall d’Hebron.
 

Tot i que un entorn social desfavorable i problemes econòmics o d’addiccions propicien el desenvolupament de patologies psiquiàtriques arran de l’embaràs, qualsevol dona pot patir aquestes alteracions, amb independència de la seva classe social.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.