Vall d’Hebron participa en la creació d’una nova norma d’excel·lència d’equips d’infusió i accés vascular d’àmbit estatal

Es tracta d’una tècnica d’alta complexitat: els catèters s’implanten de forma ecoguiada en pacients amb tractaments de llarga durada i/o amb dificultats d’accés venós.

04/11/2022

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha participat en la creació d’una nova norma d’excel·lència d’equips d’infusió i accés vascular d’àmbit estatal presentada avui per la Societat Espanyola d’Infusió i Accés Vascular (SEINAV) i promoguda per l’empresa Becton Dickinson, que desenvolupa aquests dispositius mèdics. La col·locació d’accessos venosos constitueix una de les principals fonts de risc d’infecció per al pacient hospitalari i aquesta norma, validada gràcies a tres projectes pilots realitzats a Vall d’Hebron, l’Hospital del Mar de Barcelona i l’Hospital Universitari de Donostia, té per objectiu millorar la seguretat i la qualitat de vida dels pacients que els necessiten. Es tracta d’una tècnica d’alta complexitat: els catèters s’implanten de forma ecoguiada –amb ajuda d’un ecògraf– en pacients amb tractaments de llarga durada i/o amb dificultats d’accés venós. 

Sota el lideratge de la Direcció d’Infermeria i coordinat des de la Unitat de Gestió de Coneixement i Avaluació, la Unitat d’Accesos Venosos de Vall d’Hebron va posar-se en marxa el 2017 amb l'objectiu general de millorar la seguretat i qualitat assistencial amb pràctiques segures. A més, també contribueix a gestionar i preservar de manera segura el capital venós del pacient, impulsar una cultura organitzativa orientada a l'estandardització, a l'evidència científica i a la millora contínua de la pràctica clínica, millorar la satisfacció del pacient i professional i impulsar la recerca i innovació. “Estandaritzar la pràctica i promoure l’especialització i la formació continua entre els professionals d’infermeria que col·loquen accessos vasculars en pacients pediàtrics i adults és fonamental, i aquesta nova norma treballa en aquest sentit”, explica Raquel Corredor, cap de la Unitat d’Accessos Venosos de Vall d’Hebron. 

Els infermers de la Unitat d’Accessos Venosos de Vall d’Hebron habitualment es desplacen al lloc on està al pacient –ja sigui l'Hospital General, l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats o l'Hospital Infantil i de la Dona– acompanyats d'un ecògraf portàtil i amb tecnologia avançada per a comprovar la correcta col·locació del catèter. En total, donen cobertura a les 32 Àrees de Coneixement. Habitualment aquesta prestació es duu a terme a peu de llit o en gabinets especialitzats en cas de requeriments de sedació/relaxació, sempre valorant la condició clínica del pacient i la confortabilitat.

En el cas dels pacients pediàtrics, gran part dels catèters es col·loquen al gabinet polivalent de pediatria, i la Unitat d’Accessos Venosos treballen de manera conjunta amb els professionals del Servei d’Anestèsia. Des que es va posar en marxa la Unitat d’Accessos Venosos el 2017, hi ha hagut un augment exponencial del nombre de catèters implantats en Vall d’Hebron, que ha passat de 647 Midlines i 155 PICCs el 2017 a 3123 Midlines i 820 PICCs el 2021. Aquest augment ha repercutit en una millora en resultats en salut dels pacients, especialment en els indicadors de seguretat relacionats amb els accessos venosos. “A Vall d’Hebron fem un abordatge integral d’accessos venosos amb un equip únic amb lideratge d’Infermeria, de forma programa, que s’adapta a l’entorn i a les necessitats dels nostres pacients”, destaca Raquel Corredor. 
 

Sota el lideratge de la Direcció d’Infermeria i coordinat des de la Unitat de Gestió de Coneixement i Avaluació, la Unitat d’Accesos Venosos de Vall d’Hebron va posar-se en marxa el 2017 

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.