Vall d'Hebron participa en la creació del primer protocol ERAS per als trasplantaments hepàtics

La Dra. Isabel Campos, del Servei d’Hepatologia, ha participat en la creació d'un protocol de recuperació per a pacients que se sotmeten a un trasplantament hepàtic.

29/06/2022

Fins al moment, els trasplantaments hepàtics no disposaven d'un protocol de recuperació intensificada (ERAS, de l'anglès Enhanced Recovery After Surgery), acceptat internacionalment i basat en l'evidència, que facilités tot el procés preoperatori, intraoperatori i postoperatori i millorés la recuperació dels i les pacients.

En la conferència de consens de la Societat Internacional de Trasplantament de Fetge (International Liver Transplantation Society-ILTS), que es va celebrar de manera virtual degut a la pandèmia COVID19, especialistes de 50 països, després de revisar més de 98.000 articles científics, van debatre sobre les recomanacions per establir un protocol ERAS per als trasplantaments hepàtics i fixar les estratègies que s’han d'aplicar durant el període preoperatori, intraoperatori i postoperatori amb l'objectiu de facilitar la recuperació dels i les pacients.

La Dra. Isabel Campos Varela, especialista en el Servei d’ Hepatologia de l’Àrea de Malalties Digestives de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora principal del grup de recerca en Malalties Hepàtiques del VHIR, afirma que "per al trasplantament hepàtic no teníem cap mena de protocol que estigués acceptat internacionalment. En aquest congrés es van debatre molts aspectes i s'han establert una sèrie de recomanacions, sobre més de 30 aspectes rellevants, per tenir un protocol que ajudi a millorar els resultats a curt termini en aquesta mena d'operacions"

Durant el congrés es van establir recomanacions, basades en l'evidència científica actual, que fan referència a aspectes com la nutrició del pacient, les tècniques quirúrgiques, els exercicis preoperatoris o la profilaxi antibiòtica, entre altres. "Per als i les pacients aquestes recomanacions impliquen una millor recuperació, menys infeccions, menys temps d'estada a l'hospital i menys dolor", assegura la Dra. Isabel Campos.

La iniciativa per a l'elaboració d'un protocol ERAS per al trasplantat de fetge va partir de l'equip del Royal Free Hospital de Londres, que va posar en marxa Eras4olt.org, en col·laboració amb la ILTS, per elaborar unes directrius globals, multidisciplinàries i basades en l'evidència, per millorar la recuperació dels i les pacients després d'un trasplantament de fetge. Els documents de consens  s'han anat publicant de manera progressiva.

Recomanacions per la profilaxi antimicrobiana

Dins dels equips de treball que han elaborat el nou protocol ERAS per als trasplantaments hepàtics, la Dra. Isabel Campos va prendre part en l'estudi per crear un protocol sobre quina és la profilaxi antimicrobiana òptima per prevenir les complicacions infeccioses postoperatòries bacterianes, fúngiques i per citomegalovirus després d'un trasplantament hepàtic.

Segons aquest protocol, es recomana la profilaxi antimicrobiana per prevenir la infecció bacteriana per citomegalovirus i fúngica. Respecte a la profilaxi antibiòtica, l'elecció dels antibiòtics ha de ser individualitzada i la duració de la teràpia no hauria de ser superior a les 24 hores.

Per una altra banda, tant la profilaxi universal com la teràpia preventiva estan molt recomanades per la prevenció del citomegalovirus, i l'elecció d'una o d'altre dependrà de factors com els recursos disponibles i de l'estat serològic de donant i receptor. També és molt recomanable la profilaxi antifúngica, però restringida als i les receptores amb un alt risc de desenvolupar infeccions fúngiques invasives.

Una altra recomanació important és fer profilaxi enfront del Pneumocystis jiroveci, un fong causant de pneumònia en pacients immunodeprimits.
 

"Aquestes recomanacions impliquen una millor recuperació, menys infeccions, menys temps d'estada a l'hospital i menys dolor", diu la Dra. Isabel Campos

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

The acceptance of these terms implies that you give your consent to the processing of your personal data for the provision of the services you request through this portal and, if applicable, to carry out the necessary procedures with the administrations or public entities involved in the processing. You may exercise the mentioned rights by writing to web@vallhebron.cat, clearly indicating in the subject line “Exercise of LOPD rights”.
Responsible entity: Vall d’Hebron University Hospital (Catalan Institute of Health).
Purpose: Subscription to the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus newsletter, where you will receive news, activities, and relevant information.
Legal basis: Consent of the data subject.
Data sharing: If applicable, with VHIR. No other data transfers are foreseen. No international transfer of personal data is foreseen.
Rights: Access, rectification, deletion, and data portability, as well as restriction and objection to its processing. The user may revoke their consent at any time.
Source: The data subject.
Additional information: Additional information can be found at https://hospital.vallhebron.com/es/politica-de-proteccion-de-datos.