Vall d’Hebron constata un augment significatiu en les admissions de pacients pediàtrics amb cremades al confinament

El Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats va registrar del 14 de març al 9 de maig de 2020 un augment significatiu dels pacients pediàtrics atesos per cremades i de la gravetat de les seves lesions respecte al mateix període de l’any anterior.

17/02/2022

Del 14 de març al 9 de maig de 2020, en ple confinament decretat per la COVID-19, Vall d’Hebron va registrar un augment significatiu dels pacients pediàtrics (fins als 16 anys) atesos per cremades i de la gravetat de les seves lesions respecte al mateix període de l’any anterior. Així ho reflecteix l’estudi “Canvis en el perfil epidemiològic dels pacients cremats durant el confinament en Catalunya (Espanya): Una crida d’atenció per enfortir les estratègies de prevenció en la nostra comunitat”, publicat pel Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de Vall d’Hebron a Burns, el diari de la Societat Internacional de Cremats (ISBI, en les seves sigles en anglès). Les seves conclusions es basen en l’anàlisi de 350 casos de pacients amb cremades atesos a Vall d’Hebron.

Segons l’estudi, un 40,54% dels pacients admesos a Vall d’Hebron del 14 de març al 9 de maig de 2020 (denominat període 1 a l’estudi), acabat de declarar l’estat d’alarma per la irrupció de la COVID-19, eren infants i adolescents menors de 16 anys (un total de quinze), enfront del 20,5% (vuit pacients pediàtrics) del mateix període de 2019 (denominat període 2). Pel que fa als adults, no es registren variacions significatives en el nombre de pacients admesos per cremades, amb 37 i 39 pacients admesos a cada període respectivament. “Durant el confinament, vam apreciar un declivi de les urgències per cremades entre els adults, les pràctiques de risc van veure’s reduïdes però, en canvi, els pacients pediàtrics admesos van augmentar durant els mesos en què els nens no podien sortir de casa, la majoria de cremades s’havien produït a la cuina”, resumeix el  Dr. Joan-Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats. 

Els nens de zero a quatre anys van ser els pacients pediàtrics més freqüentment admesos amb emergències per cremades tant a 2019 com 2020 a Vall d’Hebron. Durant el període analitzat del confinament, el Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats va apreciar un augment significatiu de les admissions de pacients pediàtrics cremats amb edats entre cinc i deu anys (un 40% dels pacients pediàtrics). Escaldar-se amb líquids calents va ser la causa més freqüent de les emergències mèdiques en tots dos grups d’edat. “Cal sensibilitzar la població de l’alt risc de patir cremades que existeix en el domicili, especialment quan es tracta de nens, sovint s’infraestima”, reflexiona la Dra. Alejandra Monte-Soldado, metgessa  adjunta del Servei de Cremats i autora de l’article.  

Durant el període del confinament, el nombre de nens amb cremades majors (que afecten a més del 10% del total de la pell del cos) va augmentar (sis pacients, un 40%), en comparació amb el període de 2019 (dos pacients, un 25%). “Ens trobem sobretot amb nadons i nens petits, els que comencen a explorar i encara no tenen consciència del perill”, apunta Marisa Pérez, infermera de la Unitat de Cremats de Vall d'Hebron. Segons afegeix Marisa Pérez, cap pacient pediàtric va estar sol durant el seu ingrés a Vall d’Hebron per tractar-se les cremades durant els mesos confinament, tot i que va restringir-se l’entrada a un acompanyant que havia de ser sempre el mateix durant tota l’hospitalització per motius epidemiològics. “Fins i tot els pacients adolescents de Cremats van poder gaudir de la companyia d’algú de la seva família, són unes lesions complicades des del punt de vista psicològic”, destaca la infermera.   

Més cremades a la cara i el coll i més intervencions quirúrgiques

Del 14 de març al 9 de maig de 2020, fins a un 46,7% dels nens (set, en total) presentaven lesions a l’àrea del cap i del coll, en comparació amb el 25% del mateix període de 2019 (dos nens). Al confinament també va augmentar la necessitat d’intervencions quirúrgiques entre els nens: un 46,7% dels pacients pediàtrics van necessitar almenys una operació, enfront del 37,5% del 2019. També van incrementar-se el nombre de cirurgies per pacient: 0’,6 cirurgies per pacient del 14 de març al 9 de maig de 2020, enfront de les 0,37 operacions per pacient necessàries al mateix període de 2019. “S’ha d’anar molt amb compte amb l’aigua bullent”, alerta el Dr. Joan-Pere Barret: “en els darrers anys hem detectat un volum important de pacients pediàtrics d’origen nord-africà, països on existeix una gran cultura del te i és habitual tenir recipients amb aigua molt calenta a les cases”. També són de risc pels infants pràctiques relacionades amb la pobresa energètica, com omplir la banyera amb cassoles d’aigua calenta i deixar que es refredi. 

Més cremats pediàtrics a la Unitat de Cures Intensives

La proporció de pacients pediàtrics que va acabar a la Unitat de Cures Intensives va ser més alt entre el 14 de març i el 9 de maig de 2020 (un 46,7%, set pacients) que al mateix període del 2019 (un 25%, dos pacients). També va augmentar la durada de l’ingrés hospitalari, una mitjana de 15,13 dies durant el confinament enfront dels 12,37 dies al mateix interval de 2019. 

Els pacients pediàtrics amb cremades que revesteixen una major gravetat –en un 10% dels casos, arriben derivats pel SEM– ingressen a l’Hospital Infantil, on està la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques. La majoria dels pacients cremats pediàtrics, que presenten lesions menys greus, són atesos a la Unitat de Cremats, situada a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Allà es traslladen també els pacients greus un cop s’estabilitzen. La comunicació entre l’Hospital Infantil i la Unitat de Cremats és fluida per garantir la millor atenció possible a aquests pacients. “A la unitat de cremats hi ha un pediatra de l’UCI que passa visita cada dia als infants”, destaca el Dr. Joan Balcells, cap de secció de Cures Intensives Pediàtriques: “Si les cremades són extenses la curació porta molt de temps i la rehabilitació és llarga, poden quedar seqüeles estètiques i funcionals per a tota la vida. Per això la prevenció és tan important, compte amb els líquids calents i amb els bafs, quan els infants són més grans no se’ls ha de deixar jugar amb materials perillosos com alcohol o metxers”, afegeix.

Segons conclou l’estudi, aquestes dades han de tenir-se en compte per part dels centres sanitaris de cara a assegurar el correcte funcionament dels Serveis de Cremats en situacions extremes com pot ser una pandèmia. També denota la necessitat d’intensificar les campanyes de prevenció de cara a prevenir les cremades, en una població tan sensible com són els menors d’edat.
 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.