Vall d’Hebron participa un any més a la Festa de la Ciència

La Festa de la Ciència tancarà aquest diumenge la Biennal Ciutat i Ciència 2021 amb un ventall d’activitats per apropar la ciència a la ciutadania. Professionals de Vall d’Hebron reflexionaran sobre telemedicina, intel·ligència artificial i càncer, i mutacions.

10/06/2021

Què són les mutacions? Personatges com Elastic Girl, els X-Men o Els Quatre Fantàstics podrien ser reals fora de la gran pantalla? Com pot ajudar la intel·ligència artificial en la lluita contra el càncer? Fins a quin punt la crisi sanitària de la Covid-19 ha revolucionat la telemedicina? La 14ª edició de la Festa de la Ciència, que enguany tancarà la Biennal Ciutat i Ciència, intentarà respondre aquestes i altres preguntes el pròxim 13 de juny. I aquestes, concretament, les respondran professionals de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que un any més participen en aquesta cita que tindrà lloc diumenge de 10.00 a 21.30 hores, al Front Marítim de Barcelona.

Després d’un any en què el coronavirus ha sacsejat la humanitat, és hora de respondre preguntes i reinventar el món. La pandèmia ha fet palès la necessitat d’incorporar la ciència en el debat sobre com encarar un segle XXI, que se’ns presenta ple de reptes. L’actual crisi sanitària és un. Però hi ha més: l’emergència climàtica, el dret a la salut i l’alimentació, l’envelliment digne, la igualtat o el nostre lloc a l’univers. A través de més de 121 activitats, la Festa de la Ciència vol ajudar a reflexionar i respondre aquestes incerteses. I ho farà a través de tallers, demostracions, itineraris, microxerrades i espectacles per a infants, joves i adults. Com sempre, amb el joc com a protagonista, per treure profit de les ganes d’explorar, observar, fer-se preguntes i rebre explicacions tan pròpies de la infància. Aquest any, pel context epidemiològic, totes les activitats van amb inscripció.

Un exemple de divulgar ciència a través del joc és l’activitat organitzada per Carme Escudero, del Grup de Dinàmica de la Cromatina en Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Impartirà un taller que porta com a nom “De què va això de les mutacions?”, on utilitza el popular joc de LEGO per explicar de manera divertida i pràctica el món de la genètica i les mutacions. Presentat per Néstor López Serveto i amb col·laboració de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), a través del joc explicarà què és l’ADN, quina funció fa, de quina manera la informació que té es tradueix en qui som i què passa quan hi ha una alteració. Aquesta activitat, que té lloc dins del bloc “ADN: matemàtica i mutacions”, tindrà lloc entre les 13.50 i les 14.35 hores al pati del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). El taller  està pensat per a un públic a partir dels 12 anys i es pot reservar en aquest enllaç.

La Dra. Paula Galvá, del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, agafarà el relleu i entre les 14.55 i les 15.35 hores impartirà una microxerrada a l’Institut de Ciències del Mar per descobrir la telemedicina, de la que tant s’ha parlat durant la crisi sanitària de la COVID-19. A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, la pandèmia va obligar les persones que hi treballen a canviar la manera de relacionar-se amb la ciutadania. Els professionals es van haver d’adaptar per mantenir la relació amb els i les pacients tot i les restriccions. La telemedicina ha revolucionat els tractaments i va més enllà de les consultes virtuals. Descobreix-ho amb aquesta activitat,  que s’inclou dins el Bloc de Biomedicina, tecnologia i salut.

Al vespre, de 20.45 a 21.25 hores, també a l’Institut de Ciències del Mar, serà el moment d’endinsar-se dins el món de la intel·ligència artificial. Saps què és una interfície musical digital accessible? La Dra. Raquel Pérez-López, que lidera el Grup de Radiòmica del VHIO i Marta Ligero respondran aquesta i altres qüestions. La intel·ligència artificial pot ser una eina molt útil per millorar la salut i benestar de les persones, en particular d’aquelles que necessiten rehabilitació motora o tractar els trastorns emocionals. A través d’una microxerrada que porta per títol “Intel·ligència artificial per desxifrar els secrets de les imatges mèdiques”, descobriran perquè la Intel·ligència Artificial permet millorar el coneixement sobre el càncer i representa un pas endavant en la medicina de precisió contra aquesta malaltia. Pots reservar plaça aquí.

Una Biennal per viure la ciència en primera persona

En altres activitats de la Biennal Ciutat i Ciència 2021 per reflexionar sobre el coneixement científic i els reptes del segle XXI, Vall d’Hebron també ha participat en el Cine Fòrum i en el cicle Capital de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021. En la primera activitat, Victor Franco Puntes, cap del grup de recerca CIBBIM-Nanomedicina-REgulació Immunològica i Immunoteràpia del d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), va participar en un debat sobre els límits de la ciència que començava amb la pregunta: “T’imagines miniaturitzar éssers vius?”. Tot i que el cinema ha jugat molt amb aquesta idea, es va projectar “Viaje Alucinante”, de Richard Fleischer.

Per la seva part, el Dr. Francisco Guarner, director de la Unitat d’Investigació del Sistema Digestiu de l’ Hospital Universitari Vall d’Hebron i membre del grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva del VHIR, va participar en un dels programes més destacats d’aquesta edició. Dins el cicle Capital de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021, va intervenir en el debat “Microbioma de l’Intestí i de la Terra”, a La Pedrera. Van parlar de l’impacte de l’alimentació en la salut de les persones. Sabies que la recerca científica ha evidenciat la relació beneficiosa de la microbiota amb la salut de les persones, però també amb la salut del planeta?

 

 

 

Share it:
Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.