Vall d’Hebron intensifica el suport emocional a les mares recents i les gestants davant la pandèmia del coronavirus

La Setmana de la Salut Mental Materna enguany ha estat marcada pel confinament, que ha convertit la maternitat en una experiència solitària.

07/05/2020

Des de dilluns se celebra la Setmana de la Salut Mental Materna, enguany marcada pel confinament decretat per fer front a la pandèmia del coronavirus. “L’embaràs i el puerperi presenten noves preocupacions a causa de la COVID-19, a més ha canviat el seguiment pre-part, les dones que acaben de donar a llum reben l’alta precoç i, tot i que poden estar amb un acompanyant, tenen restringides les visites”, reflexiona la Dra. Gemma Parramon, cap de la secció de Psiquiatria de Vall d’Hebron que encapçala l’equip de suport emocional a aquest col·lectiu. “En el postpart és molt important l’acompanyament de la dona, el concepte de tribu que li dona suport, i la pandèmia del coronavirus ha convertit la maternitat en una experiència molt solitària”, afegeix la Dra. Gemma Parramon.

Per aquest motiu Vall d’Hebron ha intensificat el suport emocional a les gestants i les dones que afronten el puerperi des de la declaració de l’estat d’alarma. L’equip de Salut Mental Perinatal que formen la Dra. Gemma Parramon, el Dr. Miguel Sandonis i la psicòloga Maria Emilia Dip han treballat en estreta col·laboració amb les metgesses, infermeres i llevadores del Servei d’Obstetrícia per tal de detectar aquelles dones més vulnerables.  “A Salut Mental Perinatal de Vall d’Hebron hem atès a unes dues-centes dones, de les quals deu han patit COVID-19”, explica Maria Emilia Dip. “Les circumstàncies actuals han afegit un component d’ansietat i angoixa a l’embaràs, el part i el postpart”, considera. 

Les gestants i mares recents a les quals l’equip de Salut Mental Perinatal de Vall d’Hebron ha atès no només han arribat derivades pel Servei d’Obstetrícia i els CAPS de l'Àrea Integral de Salut (AIS) Barcelona Nord. Vall d’Hebron ha habilitat un formulari online des de l’inici de la pandèmia de coronavirus per tal de donar suport emocional a la ciutadania que ho necessiti en menys de 48 hores per via telefònica i telemàtica. “També hem intensificat les visites virtuals a aquelles noies amb algun problema de salut mental previ que ara es disposen a tenir un fill, hem contactat amb elles amb més freqüència que quan feien visites presencials”, exposa la Dra. Gemma Parramon. El suport emocional a les dones que s’enfronten a la maternitat en temps de COVID-19, en especial a aquelles que seran mares per primer cop, resulta fonamental per prevenir problemes psíquics posteriors.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.