Vall d’Hebron arriba a les 50 operacions prenatals de mielomeningocele per fetoscòpia

Gràcies a aquesta cirurgia, que realitzem des del 2011, es redueix la prematuritat i les seqüeles posteriors dels nadons.

26/02/2020

Vall d’Hebron ja ha realitzat 50 operacions prenatals a fetus diagnosticats de mielomeningocele, la variant més greu de l'espina bífida. Es tracta d’un desordre congènit que afecta el sistema nerviós central i provoca paràlisi en més o menys grau de les extremitats inferiors, amb dificultats o incapacitat per caminar i amb incontinència d’esfínters, produït per la lesió progressiva del teixit neural exposat al líquid amniòtic durant la gestació.

Vall d’Hebron és l’únic hospital de l’Estat que realitza de forma prenatal aquesta cirurgia, que permet corregir la falta de tancament de la columna vertebral que produeix una exteriorització de la medul·la espinal, fet que caracteritza el mielomeningocele. La tècnica fetoscòpica (equivalent a la laparoscòpia però per al fetus) ha substituït la cirurgia fetal oberta amb què s’operava tradicionalment, que consistia a obrir l’úter de la mare a meitat de la gestació com si es tractés d’una cesària, operar l’esquena del fetus i, un cop corregit quirúrgicament el defecte, tornar a tancar l’úter.

Amb la fetoscòpia fem tres petits orificis a l’úter de la mare però no l’obrim per arribar a la zona lumbar del fetus. Som un dels pocs hospitals d’Europa que realitza aquesta cirurgia, d’alta complexitat”, explica la Dra. Silvia Arévalo, cap de Secció de Medicina Fetal: “Amb la cirurgia prenatal, que es realitza entorn la setmana 24 de gestació, evitem l’avenç de la malaltia durant la vida intrauterina del nadó, molts d’aquests nens acaben caminant”.

Especialistes en cirurgia pediàtrica, obstetrícia, neurocirurgia, anestèsia, neonatologia, traumatologia, radiologia i rehabilitació intervenen en la cirurgia i el seguiment d’aquests nadons. A la cirurgia, un cop alliberada la medul·la, aquesta es protegeix amb un pegat biocompatible que substitueix les capes que falten. Després es tanca el defecte amb la tècnica descrita pel mateix grup anomenada “two-layers”, i que consisteix a suturar primer el pla muscular i posteriorment la pell. Quan el nadó neix, la part de la medul·la espinal que quedava al descobert a causa de la malformació pot estar tancada i recoberta per pell. Aquesta tècnica innovadora per segellar el defecte del fetus va ser ideada i desenvolupada pel Grup de Bioenginyeria, Ortopèdia i Cirurgia Pediàtrica del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) després d’anys d’experimentació de cirurgia amb models animals.  

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.