Celebrem la IV Jornada d’Atenció al Dol Perinatal

Vall d’Hebron és pioner en formar als professionals que acompanyen les famílies en el procés de dol.

21/02/2020

La pèrdua gestacional o neonatal és una dura experiència per als pares, amb repercussions pel seu entorn familiar i social. Vall d’Hebron és pioner en formar als professionals que acompanyen les famílies en aquest procés perquè les ajudin a afrontar la pèrdua i enfocar el seu dol: de matrones a personal d’infermeria, ginecòlegs, obstetres, pediatres, genetistes, anatomopatòlegs o treballadors socials. La Jornada d’Atenció al Dol Perinatal, que ja va per la quarta edició i és referent a l’Estat,  aborda des de la humanització de l’acomiadament, amb un tractament el màxim de respectuós amb el cos, a l’atenció a la parella que ha perdut un fill i la donació d’òrgans, teixits i llet materna.

“Socialment era un dol poc reconegut fins fa poc, sobretot quan la criatura moria abans de néixer, a vegades l’entorn no acompanya els pares en el seu patiment de manera adequada”, reflexiona la Dra. Elena Carreras, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de Vall d’Hebron. “El nostre hospital va ser un dels primers en desenvolupar un protocol, fruit de la col·laboració entre l’equip mèdic i de llevadores i psicòlegs, de com acompanyar les parelles en el dol perinatal, una qüestió que ens ha preocupat sempre”. Vall d’Hebron atén una mitjana de 300 casos anuals de morts fetals i porta a terme mesures com assignar a una llevadora de referència que acompanya a la dona durant tot el procés o procurar  que no comparteixi espai amb mares que acaben de donar a llum. També lliura a les dones que han patit la pèrdua d’un fill durant la gestació la caixa “Una mica de tu”, per tal que posin dins algun record que l’ajudi en el procés d’acomiadament.

A la IV Jornada d’Atenció al Dol Perinatal han acudit com a convidades internacionals Sue Steen, infermera de l’Hospital Maple Grove (EUA), que ha impartit una xerrada sobre l’atenció respectuosa del dol perinatal, i la Dra. Marie-Josee Perez, fetopatòloga de l’Hospital Universitari de Montpellier, que ha abordat el tracte al cos en l’atenció post-mortem. Per part de Vall d’Hebron, han intervingut diferents professionals com la Dra. Elena Carreras, Carla Cusó, infermera de la Unitat de Cures Paliatives Pediàtriques, la pedagoga Núria Ferret, el Dr. Félix Castillo, cap del Servei de Neonatologia; o la Dra. Teresa Pont, Coordinadora Mèdica Trasplantaments. També s’han impartit tallers d’artteràpia, fotografia, musicoteràpia i creació de records, com a eines que poden ajudar en l’acompanyament als pares després de la pèrdua.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

The acceptance of these terms implies that you give your consent to the processing of your personal data for the provision of the services you request through this portal and, if applicable, to carry out the necessary procedures with the administrations or public entities involved in the processing. You may exercise the mentioned rights by writing to web@vallhebron.cat, clearly indicating in the subject line “Exercise of LOPD rights”.
Responsible entity: Vall d’Hebron University Hospital (Catalan Institute of Health).
Purpose: Subscription to the Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus newsletter, where you will receive news, activities, and relevant information.
Legal basis: Consent of the data subject.
Data sharing: If applicable, with VHIR. No other data transfers are foreseen. No international transfer of personal data is foreseen.
Rights: Access, rectification, deletion, and data portability, as well as restriction and objection to its processing. The user may revoke their consent at any time.
Source: The data subject.
Additional information: Additional information can be found at https://hospital.vallhebron.com/es/politica-de-proteccion-de-datos.