Recordem la importància del diagnòstic precoç en el Dia Mundial del Càncer Colorectal

El 31 de març es dedica a la lluita contra el tipus de tumor maligne més freqüent i el segon en cobrar-se més morts: només el 2018, s'han detectat més de 37.000 casos de càncer colorectal

29/03/2019

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer Colorectal, que se celebra aquest diumenge 31 de març, el grup del CIBBIM-Nanomedicina. Recerca Biomèdica en Tumors de l'Aparell Digestiu del Institut de Recerca Vall d'Hebron (VHIR) vol conscienciar a la població sobre la importància del diagnòstic precoç i l'adquisició d'hàbits saludables per prevenir la seva aparició.

A Espanya, el càncer colorectal és el tipus de tumor maligne més freqüent i el segon en cobrar-se més morts. Només el 2018, s'han detectat més de 37.000 casos, el que suposa uns 100 diagnòstics nous cada dia. L'absència de símptomes en les primeres fases del seu desenvolupament és el motiu pel qual molts pacients no consulten al seu metge, així que el diagnòstic es produeix quan la malaltia es troba en estadis més avançats. Si tens qualsevol dels símptomes i aquests s'estenen per més de 4 setmanes, no ho dubtis i consulta amb el teu metge.

El principal factor de risc pel desenvolupament del càncer colorectal és l'edat. El 94% dels casos són diagnosticats a persones majors de 50 anys i s'estima que aquest tipus de tumor afectarà a 1 de cada 20 homes i 1 de cada 30 dones abans de fer els 74 anys. Però no tot són males notícies. Quan el diagnòstic es realitza en els estadis inicials, és a dir quan la lesió està limitada a la mucosa i no hi ha afectació ganglionar, la supervivència a 5 anys és del 90%. Això vol dir que el càncer colorectal detectat precoçment té cura en 9 de cada 10 pacients.

Consulta la infografia que hem preparat i que t'ajudarà a comprendre millor aquesta malaltia.

Programes de cribatges per a la detecció precoç del càncer colorectal

Llavors, et preguntaràs, com em puc beneficiar de la detecció precoç del càncer colorectal? Les comunitats autònomes han desplegat un programa de cribratge dirigit a tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys que consisteix en fer-se cada 2 anys una senzilla prova per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no som capaços de veure a simple vista. Les invitacions es realitzen mitjançant una carta enviada al domicili en què s'indica on recollir el dispositiu per a la recollida de la mostra (principalment farmàcies col·laboradores i centres d'atenció primària), com s'ha de completar la prova i on retornar-la. Unes setmanes després de realitzar-te la prova rebràs el resultat per correu o telèfon. En la majoria dels casos (més del 95%) el resultat del test és negatiu i passats 2 anys se't tornarà a convidar per repetir la prova. En el 5% restant, hi haurà indicis de sang oculta en femta així que caldrà determinar mitjançant una colonoscòpia si això és a causa de lesions benignes, els coneguts pòlips, que caldrà vigilar, o bé per un tumor.

La detecció precoç a través d'aquests programes disminueix la mortalitat a curt termini fins a un 35%, el que a Espanya equival a salvar unes 4.000 vides a l'any. Així que informa't, agafa forces, que no et faci vergonya i ¡a pel test! Tenim molt a guanyar!

La investigació en càncer colorectal

El Grup de Recerca Biomèdica en Tumors de l'Aparell Digestiu desenvolupa projectes centrats en dos pilars principals: l'enteniment de la biologia dels tumors digestius i la identificació de grups de pacients amb major probabilitat de resposta a diferents teràpies. Els primers tenen com a objectiu caracteritzar el paper de determinades molècules per comprendre els mecanismes que porten a l'aparició, el desenvolupament i la progressió del càncer colorectal; i trobar noves dianes de tractament. I els segons, permeten als oncòlegs prendre decisions informades sobre quin tipus de teràpia s’ha d’utilitzar en cada pacient per augmentar la probabilitat de cura, contribuint d'aquesta manera a la personalització del tractament del càncer colorectal. Si t'interessa més en detall el que fem, visita el nostre grup; i si ho vols, pots contribuir econòmicament amb una donació per ajudar-nos a aconseguir-ho, fes click aquí!

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.