Desvetllen noves regions genètiques relacionades amb el consum de cànnabis i el risc de patir esquizofrènia

Aquest estudi, que inclou 184.765 pacients, és el més gran realitzat fins ara en el camp de la relació entre el consum de cànnabis i les patologies mentals com l’esquizofrènia. El treball desvetlla 16 noves regions genètiques que predisposen al consum de cànnabis al llarg de la vida. Els experts demostren que un 24% de la base genètica que predisposa a consumir cànnabis és compartida amb la base genètica de l’esquizofrènia. L’estudi assenyala que les persones que pateixen esquizofrènia presenten més risc de consumir cànnabis.

05/09/2018

Un estudi internacional amb participació de professionals del Vall d’Hebron Barcelona Campus Hospitalari ha desvetllat 16 noves regions genètiques que predisposen al consum de cànnabis al llarg de la vida. El treball, que publica la revista Nature Neuroscience, també demostra que un 24% de la base genètica que predisposa a consumir cànnabis és compartida amb la base genètica de l’esquizofrènia.

Aquest treball quintuplica el nombre de persones participants respecte a l’anterior estudi més gran realitzat sobre la relació entre el consum de cànnabis i patologies mentals com l’esquizofrènia. Es tracta d’una investigació internacional en la qual s’han analitzat mostres de 184.765 pacients. Com explica la Dra. Marta Ribasés, investigadora principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), “aquest estudi ha desvetllat 16 noves regions genètiques implicades en la vulnerabilitat a consumir cànnabis, un fet molt important per conèixer les bases genètiques de l’ús d’aquesta substància. Per tant, el treball confirma que hi ha un component genètic implicat en el fet de consumir cànnabis al llarg de la vida”. Fins ara, només es coneixien dues regions genètiques relacionades amb el consum de cànnabis. “El fet que aquest nou treball aporta 16 noves regions és una pas endavant molt important”, remarca la Dra. Ribasés.

 

Consum de cànnabis i esquizofrènia

Una altra derivada molt rellevant de l’estudi és que els experts han estudiat la correlació entre la càrrega genètica que predisposa al consum de cànnabis al llarg de la vida i l’esquizofrènia. La principal conclusió, afegeix la Dra. Ribasés, “és que es confirma que la relació entre el consum de cànnabis i l’esquizofrènia està en part determinada per una base genètica compartida. Un 24% de la base genètica que predisposa a consumir cànnabis és compartida amb la base genètica de l’esquizofrènia. L’estudi indica que les persones que pateixen esquizofrènia presenten més risc de consumir cànnabis”.

D’altra banda, l’estudi també mostra una correlació genètica entre la vulnerabilitat al consum de cànnabis al llarg de la vida i el consum d’alcohol o tabac i el TDAH (trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat).

Aquestes descobertes, assenyala el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR, “ens ajudarà a conèixer millor la relació entre el consum de cànnabis i patologies mentals tan greus com l’esquizofrènia, i, per tant, a desenvolupar tractaments individualitzats”.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.