Vall d'Hebron incorpora un TAC infantil espacial que redueix la dosi de radiació

El nou TAC i les instal•lacions del Servei de Radiologia han estat ambientades amb vinils de l'espai i personatges galàctics, gràcies a la Fundació Philips i la Fundación CurArte. Ambdues entitats han liderat un concepte avançat d'humanització en radiologia pediàtrica.

04/10/2016

El Servei de Radiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha incorporat un nou TAC infantil d’última generació, que redueix la radiació fins a un 80%, mantenint la qualitat de la imatge. El TAC i les sales del Servei de Radiologia han estat decorades amb vinils ambientats en l’espai, en el marc del projecte Imatgina, un concepte avançat d’humanització en radiologia pediàtrica per millorar l’experiència dels infants davant les proves diagnòstiques. El projecte és resultat de la col·laboració entre la Fundació Philips, la Fundación CurArte i el Servei de Radiologia de l’Hospital, i és el primer en incorporar de manera integrada tres elements: ambientació, educació i “gamificació”.

 

El Dr. Manel Escobar, Director Clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de l'Hospital Vall d’Hebron, explica que “les indicacions per realitzar un TAC en infants són molt estrictes perquè tenen més anys per endavant per acumular radiació i, per tant, més risc de patir càncer”. No obstant, amb el nou dispositiu, el facultatiu assegura que “podrem reduir considerablement la dosi de radiació, aportant major seguretat als pacients pediàtrics”.

 

En concret, el TAC és el model iCT 256 de Philips que permet, mitjançant la denominada tecnologia de “reconstrucció iterativa”, ser utilitzat a les proves pediàtriques. La seva qualitat i precisió en la imatge no havia estat vista fins ara, utilitzant protocols “d’ultra baixa dosi”, propers als d’una simple radiografia de tòrax.

 

El nou TAC ha estat instal·lat a l’Hospital Maternoinfantil per no haver de traslladar els pacients menors a l’Hospital General i poder recrear un ambient que millori l’experiència dels usuaris. Tot i això, el TAC funcionarà les 24 hores, i també serà utilitzat per pacients adults.

 

 

 

Imatgina

 

Imatgina es basa en tres pilars clau: educació, “gamificació” i ambientació, establerts després de consultar les opinions tant de les famílies com dels professionals mèdics del centre. Les àrees d’intervenció són les zones de radiologia i ecografia pediàtrica, incloent els passadissos d’accés a les diferents zones de consulta i la màquina de TAC, convertida en una nau espacial.

Amb aquesta iniciativa es pretén millorar l’experiència dels nens i nenes que acudeixen a fer-se proves radiològiques, en un entorn amable que allunyi la incertesa i por que habitualment van associats a aquest tipus d’intervencions, no només per als petits pacients, sinó que també per als seus pares i cuidadors.

Des de la seva posada en funcionament, el projecte ha aconseguit reduir en un 75% les sedacions als pacients pediàtrics.

 

Scankids, una app per conèixer què em faran

Un element fonamental d’Imagitna és la informació i l’educació per al pacient. En aquest sentit, s’ha dissenyat ScanKids, una aplicació ‘gamificada’ destinada a nens entre 6 i 12 anys. L’objectiu de l’aplicació és conèixer què poden esperar de la prova, i perdre la por a aquesta. L’app els ensenya, amb paraules comprensibles per a un públic infantil i animacions 3D de les sales i la tecnologia d’imatge radiològica, quins passos han de seguir en cada moment i què poden esperar de cada prova.

ScanKids inclou les cinc proves de diagnòstic per imatge més habituals per als nens en un hospital: raigs X, TAC, ressonància magnètica, ecografia i telecomandament. Els petits, guiats pels seus pares, cuidadors o professionals sanitaris, han d’escollir la prova i la zona anatòmica que els analitzaran. A partir d’aquest moment, un personatge, nen o nena, els acompanya a tots els passos a seguir. En finalitzar l’explicació de les proves, hi ha dos jocs relacionats amb l’anatomia que els permet entretenir-se i aprendre.

Els infants i els seus pares tindran la informació des del moment de la citació, i es podran descarregar l’app, tant per a Android com per a iOS, en castellà i català.

 

Un viatge a l’espai exterior

També és clau l’ambientació de la sala d’espera i la pròpia sala de TAC, primera en comptar també amb aquest concepte de forma integral, basada en els personatges de l’aplicació i utilitzant elements gràfics i jocs de llum de color.

La temàtica escollida per abstreure els nens de les parets blanques i llums fredes típiques d’un hospital ha estat l’espai. S’han creat il·lustracions que els transporten a una aventura galàctica en la qual ells, juntament amb els personatges del videojoc, es converteixen en astronautes a la conquista del seu benestar. El TAC es converteix en sí mateix en una nau espacial que, combinat amb la il·luminació intel·ligent de la sala, fa màgica i espectacular l’experiència del nen.

 

Un projecte col·laboratiu

L’Institut de Diagnòstic per Imatge (IDI) de l’Hospital Vall d’Hebron s’ha fet càrrec de la compra del TAC infantil, i la resta del projecte ha estat finançat íntegrament per la Fundació Philips i desenvolupat per la Fundación CurArte, comptant amb el coneixement dels professionals de l’Hospital Vall d’Hebron i l’experiència de Philips de més de 100 anys a l’àrea sanitària i de la il·luminació.

El president del consell de la Fundació Philips, Ronald de Jong, assegura que la seva fundació s’enorgulleix d’associar-se amb Vall d’Hebron i la Fundación CurArte per crear solucions “que siguin verdaderament significatives i tinguin impacte en la vida de les persones”. Mitjançant l’ús d’un disseny innovador i la “gamificació”, de Jong espera “millorar l’experiència dels pacients més joves i de les seves famílies a l’hospital en moments sovint incerts”.

Per la seva part, la directora de la Fundación CurArte comenta que l’oportunitat de portar a terme aquest projecte amb dos socis del prestigi i coneixement com la Fundació Philips i l’Hospital Vall d’Hebron “fan aquest projecte singular i una fita en l’humanització de l’atenció sanitària”.

 

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.