Vall d’Hebron llança una campanya per crear un nou Centre de Neonatologia Avançada

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus ha llançat avui la campanya ‘Amb tu, com a casa’, que té com a objectiu recaptar 880.000 euros per crear un nou Centre de Neonatologia Avançada. El projecte, que disposa de 250.000 euros aportats per la Fundació Bancària “la Caixa”, contribuirà a situar el nadó i la seva família en el centre de l’atenció assistencial i potenciarà el Servei de Neonatologia com a referent internacional a través de l’assistència i la recerca. 

16/10/2017

La campanya ‘Amb tu, com a casa’ parteix de la història de l’Álvaro, un nen d’un any i tres mesos que va passar els seus primers tres mesos de vida al Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron. La seva extraordinària història de lluita per la vida és un exemple del que el nou centre suposarà per a les famílies que han de viure l’ingrés d’un fill que acaba de néixer.

Andrés Iniesta i la seva dona Anna Ortiz apadrinen la campanya i han fet un vídeo de suport on animen als ciutadans i empreses que ho desitgin a fer les seves aportacions a través del web ambtucomacasa.com,  la plataforma de crowdfunding migranodearena.com i a través del portal de donatius Caixa Bank, o bé comprant samarretes Uttopy amb el lema #BornToBeExtraordinary, que és a la vegada l’etiqueta de la campanya a xarxes socials. Una de les primeres empreses que han col·laborat coincidint amb el llançament de la campanya ha estat Roche, que ha donat 30.000 euros. 

 

Nadons i familiars estaran com a casa a Vall d’Hebron

El projecte potenciarà la inclusió de les famílies com a part de l’equip que cuida al nadó. Es crearan espais que protegeixin i facilitin la seva intimitat i la seva participació, en els quals se sentin còmodes i on rebin sempre l’assessorament i el suport dels professionals sanitaris. El Servei de Neonatologia de Vall d’Hebron és un dels pioners en aquest tipus d’enfocament, i és un dels dos únics centres de l’Estat acreditats per a la formació en NIDCAP® (un model de cura individualitzada del nadó, centrada en el neurodesenvolupament). En els darrers anys s’han iniciat diversos projectes en aquesta línia, com és el cas del projecte Quasiacasa i del Projecte Germans.

El nou centre posarà a disposició dels pares habitacions familiars d’ús exclusiu, amb tot l’equipament necessari perquè es puguin formar en l’atenció a les necessitats dels seus fills i fer-se’n càrrec de la seva cura. Es crearan habitacions pensades per tal que mares, pares i fills se sentin còmodes, com a casa. A banda, l’espai disposarà de zones de treball i de descans per a professionals i familiars.

Aquest nou model d’atenció, que potencia la funció de la família i facilita el seu rol cuidador, es podrà aplicar a tots aquells nadons que hagin superat l’etapa més crítica del seu ingrés.  L’objectiu de potenciar les cures centrades en el desenvolupament del nadó i la seva família va començar a Vall d’Hebron fa 15 anys, amb grans resultats tant en la millora de l’índex de supervivència com en la reducció de les seqüeles dels nounats amb dificultats. El nou centre, que suposarà un nou pas important dins del projecte, serà el resultat de la reestructuració d’una part de les instal·lacions del Servei de Neonatologia. La Unitat de Cures Intermèdies i Bàsiques, que es troba actualment a la segona planta de l’Hospital MaternoInfantil, es traslladarà a la planta semisoterrani, en una zona d’uns 500 m2, que estarà en comunicació directa amb l’UCI i Semicrítics Neonatals.

Pel gerent de l’Hospital Vall d’Hebron, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, el nou centre permetrà “millorar encara més l’atenció als nounats i ajudar les seves famílies, fet que suposa un motiu d’orgull per al nostre hospital, i ho aconseguirem gràcies a la nostra primera gran campanya de micro i macro mecenatge”.

 

Un projecte amb base científica

Estudis de recerca referents en aquest camp, entre ells alguns de professionals del Servei de Neonatologia i del Grup de Recerca en Creixement i Desenvolupament de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR), demostren que la implicació de les famílies en els equips és positiva i que millora el pronòstic dels nadons a curt, mitjà i llarg termini.

El director corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa”, Àngel Font ha assegurat que “la investigació és la clau per garantir el benestar de la societat i per això és prioritat de l’entitat que represento, la qual triplicarà el seu pressupost en recerca fins a 90 milions d’euros el 2019”. I ha afegit, “un projecte com aquest és un exemple més del compromís de la institució amb el nostre bé més preuat: la salut, i especialment la de les persones més vulnerables com són els infants”.

El Dr. Josep Perapoch, Cap de la Secció de Cures Centrades en el Desenvolupament i en la Família del Servei de Neonatologia i director del Centre de Formació NIDCAP Barcelona-Vall d’Hebron, ha liderat estudis científics sobre l’aplicació de les cures centrades en el desenvolupament i sobre les conseqüències de la prematuritat. “En els darrers anys, s’han constatat canvis molt significatius en la major part d’unitats de neonatologia del sud d’Europa. Un dels canvis més importants ha estat l’obertura als pares, que han passat de tenir horaris de visita a disposar d’una entrada lliure les 24 hores”, assegura el Dr. Perapoch. El seu equip impulsa, conjuntament amb el VHIR, la Universitat de Barcelona i l’Hospital de Sant Pau, un projecte de recerca sobre competències parentals en situacions de prematuritat i/o de malaltia neonatal. A més, és coordinador del projecte INNÒBICS sobre atenció individualitzada al nadó i a la seva família i del grup de treball NIDCAP-PADEICS, integrat per totes les unitats de neonatologia dels hospitals de l’ICS.

El Dr. Félix Castillo, Cap del Servei de Neonatologia, ha assegurat que “la implicació i integració de la família en la cura del seu fill ingressat en un Servei com el de Vall d’Hebron, amb una altíssima complexitat, és imprescindible i beneficiosa tant per al pacient com per a la pròpia família”. Una tesi sota la seva direcció va demostrar que els nadons prematurs, quan estaven en “cangur” (contacte pell amb pell) disminuïen les apnees i bradicàrdies, es reduïa l'aportació d'oxigen i precisaven menys sedació farmacològica. “Amb el projecte ‘Quasiacasa’ i l'entrenament continu durant l'ingrés, els pares ens expressen la seguretat que adquireixen en la cura del seu fill i com això els ajuda a reduir la seva ansietat. És evident que una disminució d'aquesta ansietat i estrès tant en el nadó com en la seva família és molt positiva per al seu desenvolupament i evolució”, ha conclòs.

El nou centre ajudarà al fet que les famílies “perdin la por a fer-se càrrec del seu fill i disminuirà la dependència que tenen de l’hospital i dels seus professionals, incrementant la seva autosuficiència en la cura del seu fill”, segons el Dr. Castillo. Tanmateix, serà possible desenvolupar encara més les línies de recerca en competències parentals i en la valoració de la inclusió de la família com a part de l’equip cuidador. L’objectiu final de la recerca serà millorar la qualitat de vida present i futura dels nounats i de les seves famílies i facilitar l’adaptació dels professionals al nou paradigma.

 

El Servei de Neonatologia

El Servei de Neonatologia forma part de l‘Hospital MaternoInfantil Vall d'Hebron. Al llarg dels anys s’ha consolidat com a centre de referència en l'àmbit nacional en la patologia perinatal. El seu objectiu és realitzar una pràctica assistencial humanitzada, de qualitat, segura, sostenible i eficient, centrada en el pacient i el seu entorn familiar. Hi treballen 180 professionals experts i ofereix atenció permanent i experta, tots els dies de l’any, les 24 hores. Disposa de 24 llits d’hospitalització convencional, de 25 punts assistencials a la Unitat de Cures Intensives i de 20 a la Unitat de Cures Semicrítiques. En total, 69 punts assistencials que el converteixen en el servei més gran de l’Estat. A la vegada, disposa d’un servei d’hospitalització domiciliària, amb 12 llits virtuals, pel qual passen més de 200 nadons cada any.

Share it:

Notícies relacionades

Related activities

III Curso TEA a lo largo de la vida

04/25/2024 - 09:00
Psiquiatras, psicólogos y cualquier profesional vinculado a la salud mental.
More information

Vacunas 2024 - XXVIII Curso de Actualización en Inmunizaciones (presencial y virtual)

04/25/2024 - 09:00
More information

Diagnóstico Molecular para residentes de alergia

04/26/2024 - 14:50
More information

Actualizaciones y controversias en la monitorización de la PIC y de la presión de perfusión cerebral en el paciente neurocrítico

04/29/2024 - 09:00
More information

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.