Vall d’Hebron i els CAP fan una enquesta per recollir el grau de coneixement de la ciutadania en la mort sobtada cardiorespiratòria

Durant la setmana del 16 al 22 d’octubre de 2017, els CAP de Barcelona ciutat de l’ICS i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron distribuiran massivament una enquesta per recollir quin és el grau de coneixement de la ciutadania en la mort sobtada d’origen cardiopulmonar i les actituds davant d’una aturada cardiorespiratòria. Aquesta iniciativa forma part d’un projecte de recerca iniciat fa dos anys i liderat pel Grup de Recerca en Reanimació Cardiopulmonar de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron amb la col·laboració de l’Àmbit d’Atenció Primària Barcelona Ciutat. El projecte està dirigit pel cardiòleg Jordi Bañeras, de la Unitat Coronària, i el metge intensivista Juan Carlos Ruiz, del Servei de Medicina Intensiva, ambdós de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. 

15/10/2017

Actualment s’estima que un 10% de la població sap com actuar davant d’una aturada cardíaca, però organitzacions internacionals com l’European Resuscitation Council (ERC) i l’American Heart Association (AHA) recomanen que almenys un 20% estigui formada en tècniques de reanimació cardiopulmonar (RCP).

I és que, avui en dia, només una de cada vint persones que pateix una aturada cardíaca fora de l’hospital sobreviu, però l’evidència científica ha establert que les maniobres d’RCP i l’ús d’aparells desfibril·ladors externs automatitzats (DEA) abans que passin tres minuts de l’aturada cardíaca són determinants per millorar la supervivència i reduir les seqüeles neurològiques.

La importància de reconèixer una aturada cardíaca per iniciar immediatament maniobres d’RCP tenen a veure amb un problema de salut que causa més de 350.000 morts cada any a Europa (unes 2.000 anuals a Catalunya). De totes elles, el 80 % són presenciades per altres persones al produir-se en un entorn familiar, laboral o en la via pública.

 

Enquesta dirigida a tota la ciutadania

L’enquesta va dirigida a tothom, incloent els professionals dels CAP. De fet, amb l’objectiu d’arribar al major nombre possible de població també es distribuirà a farmàcies, poliesportius, instituts, universitats, federacions esportives i altres entitats dels barris.

L’enquesta és un senzill document amb 16 preguntes i que requereix uns 2 minuts per respondre-la. A més de demanar les dades bàsiques per segmentar la població, aborda qüestions sobre coneixements bàsics i experiències viscudes amb persones que han patit una aturada cardiorespiratòria i nocions sobre RCP o DEA.

Per sensibilitzar la població de la rellevància d’actuar davant d’aquesta situació de risc vital, el dilluns 16 d’octubre, coincidint amb el Dia Europeu de Conscienciació sobre l'Aturada Cardíaca, el CAP Chafarinas de Barcelona i l’Hospital Vall d’Hebron (al hall de l’Àrea General) acullen una jornada on els professionals sanitaris resoldran dubtes sobre la mort sobtada i oferiran un taller d’RCP per aprendre a fer compressions cardíaques amb maniquins.

Share it:

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.