Icterícia
- És el color groguenc a la pell o als ulls.
- Quan passa? Té lloc quan la bilis que ha d’arribar a l’intestí no pot fer-ho, perquè hi ha un tap als conductes biliars o bé perquè el fetge no la fabrica de manera adequada.
- La bilis també dona el color a les femtes. Si no arriba adequadament a l’intestí, les deposicions es tornen de color blanc (acòlia) o molt pàl·lides (hipocòlia).
Pruïja
- És un altre nom per descriure la picor.
- Pot ser difícil de controlar i pot provocar que et costi descansar a la nit i que estiguis més nerviós/ nerviosa durant el dia. També pot ser conseqüència de la mala circulació de la bilis.
Ascites
- Anomenem ascites l’acumulació de líquid dins de la panxa. És un altre signe que pot aparèixer quan el fetge no funciona bé.
Edema
- És la inflor provocada per un excés de líquid en altres parts del cos.
- És més freqüent a les cames, als peus i als turmells.
Problemes nutricionals
- Quan el fetge no fa servir bé els aliments pot aparèixer desnutrició, que dificulta el creixement normal i produeix debilitat muscular.
- Per millorar el teu estat nutricional es pot indicar el següent:
- Dietes riques en calories (fórmules especials o suplements).
- Sondes nasogàstriques que permetin una alimentació més adequada.
- Alimentació a través d’una vena (nutrició parenteral).
Dèficit de vitamines
- Les vitamines A, D, E i K són greixos i necessiten la bilis per ser absorbides correctament.
- Quan no tenim prou vitamines poden aparèixer diferents problemes:
- Vitamina A: Problemes relacionats amb la vista.
- Vitamina D: Problemes als ossos.
- Vitamina E: Problemes en el desenvolupament del sistema nerviós i dels glòbuls vermells de la sang.
- Vitamina K: Ens pot costar més deixar de sagnar si tenim una ferida (problemes de coagulació).
Hemorràgia
- Quan el fetge no treballa de manera adequada, malgrat tenir prou vitamina K, poden aparèixer problemes de coagulació de la sang. Això fa que:
- Surtin blaus o hematomes amb més facilitat.
- Surti sang de les genives o del nas més fàcilment.
- També, és més fàcil que es formin trombes.
Encefalopatia
- Si el fetge no fa correctament la seva funció de filtre, es poden acumular substàncies que no són bones per al nostre cos.
- A més, algunes d’aquestes substàncies perjudicials es poden dipositar al cervell i provocar una malaltia que anomenem encefalopatia.
- L’encefalopatia pot provocar-nos cansament, no dormir bé, estar més enfadats i molestos, que ens costi més concentrar-nos o saber què està passant al nostre voltant.
Hipertensió portal
- És l’augment de la pressió de la sang a la vena porta, que és la vena que porta la sang amb els nutrients des de l’intestí fins al fetge.
- Aquesta classe d’hipertensió pot causar ascites (inflor de la panxa a causa del líquid que hi ha dins), i pot donar lloc a la formació de venes noves i petites.
- Algunes les podem veure a la pell de la mateixa panxa (circulació col·lateral) i d’altres queden a la part interior del tub digestiu. A aquestes últimes les anomenem varius, i si creixen molt es poden trencar i provocar una sagnia digestiva (sang a les deposicions o amb el vòmit).
- En cas de sagnia digestiva (vòmits amb sang, deposicions molt negres o amb sang) has d’anar a Urgències o avisar els Serveis d’Emergència.