Webinar IRISCAT - Dr. Pere Domingo "Intervencions farmacològiques en la COVID-19"

 
  Activitat Online —
04/11/2020
04/11/2020 -- De 16:00h a 17:30h
Organize :
Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
Modality: Presencial
Compártelo:

Dr. Pere Domingo, Director del Programa de VIH/Sida de la Unitat de Malalties Infeccioses del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

"Intervencions farmacològiques en la COVID-19"

L’aparició de la pandèmia de la COVID-19, un a nova malaltia causada per el coronavirus SARS-CoV-2 va agafar desprevinguda a la comunitat científica i a la comunitat mèdica. La gran transmissibilitat del virus i la seva particular patogènesis van fer que els metges que atenien aquests pacients es trobessin aclaparats per el gran nombre de pacients a la vegada que inermes per tractar la malaltia. A mida que la pandèmia va anar progressant hem aprés sobre la patogènesi de la COVID-19 i s’han provat, moltes vegades sense fonaments científics, tractaments per fer-li front. Molts d’ells han estat descartats ja per manca d’eficàcia, incloent-hi inhibidors de proteasa enfront del VIH, altres fàrmacs antivirals, la hidroxicloroquina sola o en combinació amb azitromicina i molts fàrmacs amb presumpta acció immuno-moduladora.
S’ha vist que la patogènesi de la COVID-19 te al menys dos fases: una primera fase on predomina la replicació viral i una segona fase en que es produeix una resposta immunitària exagerada del hoste, que es la que en ultima instancia causa el dany orgànic immuno-mediat. Es per això que s’ha suggerit, però encara no s’ha demostrat, que la combinació lògica seria la d’un antiviral efectiu per tal de controlar la primer fase de la malaltia i disminuir el dany induït per el virus i un immuno-modulador que apaivagués la resposta immunitària i en conseqüència el dany immuno-mediat.

Aquesta es la estratègia que vam utilitzar per dissenyar l’estudi Tocovid en que de forma precoç en el decurs de la malaltia proposàvem donar hidroxicloruina amb azitromicina com antivirals juntament amb o sense tocilizumab, un anticòs monoclonal que bloqueja el receptor de la interleuquina 6, citocina que juga un paper central en la resposta inflamatòria en la COVID-19. Malauradament, tot i els primer indicis, s’ha demostrat la ineficàcia antiviral de la combinació hidroxicloroquina amb azitromicina i es va modificar el disseny suprimint els dos fàrmacs. En l’actualitat l’estudi continua reclutant pacients comparant l’estàndard de tractament en una rama i l’estàndard de tractament en l’altra amb administració precoç de tocilizumab.

Biographical sketch

El Dr. Pere Domingo es Consultor Sènior i Director del Programa de VIH/Sida de la Unitat de Malalties Infeccioses del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Es va graduar a la Universitat de Barcelona al 1980 amb la qualificació de Excel·lent i es va doctorar a la Universitat Autònoma de Barcelona el 1993 amb Premi Extraordinari de Doctorat. Ha estat Director Clínic del Servei de Malalties Infeccioses dels Hospitals Universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida en els anys 2016 i 2017. Ha estat Professor Associat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona entre els anys 1994 i 2016 i Professor Agregat de Medicina de la Universitat de Lleida en els anys 2016 i 2017. Es autor de més de 700 articles científics i de més de 100 capítols de llibres i ha fet xerrades científiques en més de 500 mítings, tant nacionals com internacionals. Es o ha esta revisor de més de 60 revistes nacionals i internacional incloent-hi Science, NEJM, the Lancet, Lancet HIV, Lancet Infect Dis, E-BioMedicine, E-Clinical Medicine, Clin Infect Dis, BMC Infect Dis, Clinical Translational Medicine, i PLoS One, d’Agencies científiques nacionals (Instituto de Salud Carlos III, AQUAS) i internacionals (British HIV Association, Agence Nationale pour la Recherche Scientifique, Swiss Foundation for Science, i South African Medical Council), i de congressos nacional i internacionals. Actualment es membre de 12 Editorial Boards incloent-hi, Biomed Res Int, Clin Infect Dis, JAIDS, i BMC Infect Dis. Ha estat investigador en mes de 70 projectes (40 com a IP) i es o ha estat Investigador Principal en més de 200 assaigs clínics. El Dr. Domingo es membre expert de la Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios i de la European Medicines Agency. Els seus interessos de recerca inclouen el tractament antiretroviral y les seves complicacions i toxicitats, amb especial dedicació a les complicacions metabòliques i a la redistribució de greix, la resistència a la insulina i la senescència precoç, però també la malaltia meningocòccica i la meningitis bacteriana del pacient adult. El Dr. Domingo ha estat Secretari (2009-2011) i President del Grupo de Estudio del SIDA (GeSida) (2011-2013) de la Sociedad Española de Enfermedades Infecciosas y Microbiologia Clínica (SEIMC) i President del V Congreso Nacional de GeSida (2013). Ha estat Coordinador del Area de medicina Clínica y Epidemiologia de la Agencia Nacional de Evaluación y Prospectiva (2014-2017). En la recent pandèmia per SARS-CoV-2 ha estat el Coordinador de la hospitalització de la COVID-19 i membre de la Comisión Asesora del Ministerio de Sanidad y Consumo.

Ja està disponible l’enllaç per apuntar-s’hi.

Inscriu-t'hi

La inscripció és gratuïta

 

Subscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento.
Procedencia: El propio interesado.