VHIO i Fundación BBVA creen un programa de desenvolupament precoç de fàrmacs d’immunoteràpia oncològica

Amb un pressupost de 2,5 milions d’euros, el “Programa integral d’immunoteràpia i immunologia del càncer” (CAIMI, per les sigles en anglès) investigarà durant els propers quatre anys els mecanismes naturals pels quals responen al càncer els limfòcits T –els agents que coordinen la resposta immunològica–. També s’implementarà un programa per al desenvolupament precoç de fàrmacs.

14/12/2017

Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i la Fundación BBVA han presentat aquest matí el “Programa integral d’immunoteràpia i immunologia del càncer” (CAIMI, per la sigla en anglès), que durant els propers quatre anys, i amb un pressupost total de 2.500.000 euros, investigarà els mecanismes naturals pels quals responen al càncer els limfòcits T –els agents que coordinen la resposta immunològica–, i com predir i explotar aquestes respostes antitumorals per a generar tractaments més personalitzats. També s’implementarà un programa d’immunomics, que utilitzarà tècniques de genòmica per a avaluar els mecanismes de resistència a aquest tipus de tractaments.

El CAIMI s’articularà en un pivot doble: el Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs, liderat per la doctora Elena Garralda,  investigadora principal del Grup de Desenvolupament Clínic de Fàrmacs en Fases Inicials del VHIO, i el Grup d’Immunoteràpia i Immunologia de Tumors, coordinat per la doctora Alena Gros. “Apostem per un equip multidisciplinari, compost per científics clínics i translacionals que encapçalin el programa, i que traslladi a CAIMI tota l’experiència i fortalesa de VHIO en aquestes àrees de coneixement molt consolidades, amb l’objectiu que la immunoteràpia contra el càncer avanci en benefici dels pacients”, subratlla el doctor Josep Tabernero, director del VHIO i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

VHIO y la Fundación BBVA van iniciar la seva col·laboració el 2013 amb el Programa per a la recerca en biomarcadors tumorals, que comptava amb la direcció de Josep Tabernero a Barcelona i de Josep Baselga, physician-in-chief del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York.

Durant la presentació, el president de la Fundación BBVA, Francisco González, ha emmarcat aquest conveni en les activitats de la fundació per a impulsar la recerca biomèdica en col·laboració amb institucions d’excel·lència, entre les que n’hi ha diverses de Catalunya, “ja que és un referent per la capacitat que té de vincular la recerca bàsica amb la clínica, tot passant per la translacional, a més de posar a col·laborar diferents agents amb els resultats dels quals es beneficien tant la producció de coneixement bàsic com els pacients”.

 

El sistema immunitari, aliat contra el càncer

En lloc d’atacar les cèl·lules canceroses, la immunoteràpia “estimula la capacitat mateixa del sistema immunitari per a discriminar entre cèl·lules sanes i tumorals, i potenciar-ne així la capacitat d’eliminar les cèl·lules canceroses de manera altament específica”, explica Josep Tabernero.

Un dels avantatges diferencials d’aquest tractament és que genera una resposta memòria, de manera que el sistema immunitari reconeix les cèl·lules tumorals, si apareixen en el futur, i recorda que ha d’atacar-les. Per aquest motiu, “la immunoteràpia és capaç de generar respostes de llarga durada, i en alguns pacients, la desaparició completa del tumor, fins i tot en casos de malaltia molt avançada. A més, com que el tractament immunoterapèutic s’orienta a estimular el sistema immunitari mateix dels pacients, i no a tractar un tipus concret de cèl·lula tumoral, ha demostrat ser eficaç en tipus tumorals tan diferents com ara el melanoma, el càncer renal, el càncer de bufeta o el càncer de pulmó”, afegeix el doctor Tabernero. Un altre dels avantatges és que, en general, és més ben tolerat pels pacients que els tractaments convencionals.

Compártelo:

Subscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento.
Procedencia: El propio interesado.