El VHIR lidera 11 dels 37 projectes finançats per La Marató 2016

Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) ha rebut un total de 2.717.104 euros dels fons recaptats en l’edició 2016 de La Marató de TV3 per impulsar 12 projectes d'investigació en ictus i lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.

26/10/2017

D’aquests 12 projectes, 11 són coordinats pel VHIR. Sis són individuals i els hi correspon una dotació que supera els 1,2 milions d’euros. Els altres cinc projectes estan coordinats pel VHIR i compten amb la participació d’altres centres de recerca amb un finançament total de gairebé 1,5 milions d’euros. A més, el VHIR forma part d'un l'altre projecte amb una dotació total de prop de 400.000 euros. Els fons recaptats en l’edició 2016 de La Marató, que ascendeixen a 11,3 milions d’euros, impulsaran 37 projectes per trobar avenços tangibles en la prevenció, el tractament i la rehabilitació de les discapacitats motores, sensitives i cognitives que provoquen l’ictus i les lesions traumàtiques a la medul·la i al cervell.

Els 70 equips premiats treballaran durant els pròxims tres anys per guanyar més anys i més qualitat de vida per a les persones que han tingut un ictus o una lesió traumàtica a la medul·la o al cervell. Del conjunt de treballs, 17 són unitaris i 20 coordinats entre dues o més institucions de recerca.

 

Projectes unitaris del VHIR

  • “Impacte sanitari, social i econòmic de facilitar l’accés dels pacients amb ictus agut a centres d’atenció integral de l’ictus. Estudi de cost-utilitat associat a l’assaig RACECAT". Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars. Investigadora principal: Dra. Aida Ribera Solé.
  • “Tomografia computeritzada de perfusió per la caracterització de la falta de milloria clínica després de la recanalització en pacients amb ictus isquèmic agut (CTP_AFT_REC)". Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars. Investigadora principal: Dra. Marta Aurora Rubiera del Fueyo.
  • “Aplicació per a 'smartphone' que fomenta la modificació saludable de l’estil de vida i monitoritza el compliment terapèutic en la prevenció secundària de l’ictus en múltiples centres de Catalunya". Grup de Recerca en Malalties Neurovasculars. Investigador principal: Dr. Marc Ribó Jacobi.
  • “Tractament combinatori de les cèl·lules precursores neurals i un nou nanoconjugat de fasudil per a la l’aplicació clínica en lesió aguda de la medul·la espinal". Unitat de Recerca de la Columna Vertebral. Investigador principal: Dr. Ferran Pellisé Urquiza.
  • “Influència de partícules dels motors dièsel com de contaminants atmosfèrics en la lesió cerebral i reparació després de l’ictus experimental”. Grup de Recerca en Malalties Neurovasculars. Investigadora principal: Dra. Anna Rosell Novel.
  • “Sistema d’ajuda i assistència per a la promoció de l’activitat física en persones amb lesió medul·lar”. Unitat de Recerca de la Columna Vertebral. Investigadora principal: Dra. Lluïsa Montesinos Magraner.

Projectes coordinats pel VHIR

  • “Descobriment i utilitat clínica dels biomarcadors sanguinis en la pneumònia associada a l’ictus". Grup de Recerca en Malalties Neurovasculars. Investigador principal: Dr. Alejandro Bustamante Rangel.
  • “Anèmia o transfusió: un dilema clínic en el pacient amb un traumatisme cranioencefàlic". Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN). Investigadora principal: Dra. Maria Antònia Poca Pastor.
  • “ITACAT: impacte d’anàlisi de trombus en pacients amb ictus a Catalunya”. Grup de Recerca en Malalties Neurovasculars. Investigador principal: Dr. Carlos Molina Cateriano.
  • “Influència del temps fins al control de la pressió arterial sobre el creixement de l'hematoma en pacients amb hemorràgia intracerebral aguda”. Grup de Recerca en Malalties Neurovasculars. Investigador principal: Dr.  David Rodríguez Luna.
  • “Estudi dels mecanismes de la fase aguda de l’ictus que afavoreixen el desenvolupament d’epilèpsia”. Grup de Recerca en Malalties Neurovasculars. Investigador principal: Dr. José Alvarez Sabin.

Projecte amb participació del VHIR

  • "Optimització química de l’embolectomia cerebral: estudi CHOICE". Grup de Recerca en Malalties Neurovasculars. Investigadora principal: Dra. Mária Ángeles Muchada López.

Acte de lliurament d'ajudes a la recerca Fundació La Marató de TV3

Representants dels 70 equips de recerca han estat presents en l’acte de lliurament d’ajudes que s’ha celebrat a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya. Els periodistes Helena Garcia Melero i Ramon Pellicer, presentadors de l’edició 2016 de La Marató, han conduït la sessió, en la qual han participat el Dr. Albert Barberà, director general de Recerca i Innovació del Departament de Salut; el Sr. Diego Palao, vicepresident segon de l’Acadèmia, i el Sr. Lluís Bernabé, director de la Fundació de La Marató de TV3.

La Dra. Maria Antònia Poca, investigadora principal de la Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN) del VHIR ha fet el discurs d’agraïment en nom de tots els investigadors i ha volgut destacar que "la investigació requereix d'un gran esforç per conèixer la malaltia a la què ens dediquem i d'un treball molt meticulós per trobar respostes als problemes de salut amb què ens enfrontem". D'altra banda, "hem de ser molt pudorosos en com invertim els recursos destinats a aquests projectes ja que són el fruit de molt esforç i implicació per part de La Marató de TV3 ", ha sentenciat.

Compártelo:

Subscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento.
Procedencia: El propio interesado.