La nit de Sant Joan a les urgències de Vall d'Hebron

Durant la revetlla i els dies propers a ella es poden arribar a atendre fins a 30 pacients per cremades relacionades amb l'ús de productes de pirotècnia o bé en accidents amb el foc de fogueres. Es tracta d’una xifra que es manté constant des els últims anys.

 

22/06/2017

Entrevistem al Dr. Jordi Serracanta:

- Com comença la nit? Que és el primer que es fa només en arribar al servei?

La nit de Sant Joan ja es planifica des de l'inici de la setmana, és a dir, en previsió de l'alta incidència d'ingressos i d'urgències es procedeix a planificar la guàrdia. Així, s'afegeix un segon metge resident juntament amb la dotació normal de metge adjunt i metge resident. Aquest reforç s'aplica pels dies 23 i 24; per tant són 48 hores d'atenció continuada reforçada. De la mateixa manera procurem, en la mesura del possible, deixar la Unitat amb el mínim de pacients ingressats; per tenir la màxima dotació de llits lliures durant aquests dos dies.

Quin tipus de pacients apareixen durant la nit?

La guàrdia de Cirurgia Plàstica i Cremats atén no només els pacients cremats, també a aquells que presenten traumatismes facials secundaris a accidents. Amb motiu de la revetlla, hi ha un augment de desplaçaments a la ciutat i el nombre d'accidents també es pot veure augmentat.

- Vall d'Hebron és conegut per la seva experiència en cremats. Quants pacients poden arribar durant el servei? Quins tipus de cremades es poden trobar?

Es poden arribar a atendre fins a 30 pacients per cremades relacionades amb l'ús de productes de pirotècnia o bé en accidents amb el foc de fogueres.

Podem atendre des de cremades puntiformes per espurnes,  cremades amb pèrdua de teixit a les mans per petards, cremades en relació al foc de les fogueres (hi ha persones que salten damunt la foguera o travessen les brases descalces) i també cremades per l’ ús de productes accelerants que sovint s’utilitzen per encendre les fogueres. En aquests casos les cremades poden arribar a afectar grans extensions del cos i principalment cara, extremitats superiors i tronc.

La majoria d'aquestes cremades produïdes per productes de pirotècnia o per foc són cremades de segon grau profundes, amb afectació de la capacitat regenerativa de la pell; per tant requeriran cirurgia per a la realització d'autoempelts cutanis per aconseguir la seva curació. Podem arribar a realitzar de 10 a 15 ingressos de pacients que puguin requerir cirurgia en els dies posteriors a les festes de Sant Joan.

- Si ens cremem que és el primer que hem de fer i quan hem d'anar a l'hospital?

Durant la revetlla els nens o adults poden patir petites cremades per espurnes de petards que es poden tractar perfectament a casa. És el més freqüent.

En el moment posterior a patir una cremada per foc el primer que cal fer és retirar la roba que pugui mantenir calor elevat en la zona afectada i refredar la zona amb aigua freda durant uns 15 minuts; d'aquesta manera refredem els teixits i limitem al màxim la zona afectada per la cremada profunda. Posteriorment protegirem la zona amb una tovallola humida per procedir al trasllat al centre de salut més proper si ho podem fer pel nostre propi peu; o bé avisar al 112 per ser atesos per una Unitat sanitària.

Davant d'una cremada menor primer s'hauria de consultar en el centre de salut més proper, on un professional sanitari derivarà el pacient cap a la Unitat de Cremats si per les característiques locals de la mateixa és necessari l'ingrés a l'hospital i/o tractament quirúrgic.

- Els nens són els pacients més nombrosos?

Els nens que utilitzen els productes de pirotècnia adequats a la seva edat no haurien de patir cap accident; si es veuen afectats és degut al fet d'utilitzar productes d'elevat risc i pel fet que desconeixen les mesures de seguretat a tenir en compte amb aquests productes. A més a més, sempre haurien d'estar acompanyats i supervisats per un adult.

Actualment la majoria d'urgències greus per cremades amb petards se centren en adolescents que fan un mal ús dels productes i tenen conductes inapropiades o bé s'afegeix consum de begudes alcohòliques que disminueixen la capacitat de reacció.

- Quins consells donaria als pares per evitar accidents durant la revetlla?

Sempre els pares han d’acompanyar als seus fills a adquirir els productes que s’utilitzaran durant la revetlla, i assegurar-se que només utilitzen aquests productes; evidentment acompanyar als fills durant tota la festa i l’estona que s’utilitzen els petards.

- Molta gent beu durant la revetlla per celebrar la nit. Quins perills pot comportar mesclar el foc i la beguda?

Algunes de les urgències que atenem tenen una clara relació amb l'abús de begudes alcohòliques; barrejar alcohol i productes pirotècnics o fogueres sempre suposa elevat risc de patir algun accident resultant en cremades a causa de la disminució dels reflexos, la capacitat de reacció i el nivell de consciència.

- Què cal saber per tindre precaució durant la revetlla.

 • Comprar els productes pirotècnics a un establiment autoritzat.
 • Mai no s’han de guardar els petards a la butxaca, ni portar-los penjats en una bossa a l’esquena; una espurna pot encendre’ls tots.
 • No s’han de subjectar els petards amb les mans, ni posar-los prop de la cara ni del cos.
 • Utilitzar metxes per encendre els petards, millor que encenedors.
 • En el cas que un petard no s’encengués, no el toqueu fins que hagi passat un temps prudencial i mulleu-lo.
 • Llegeix amb el teu fill les instruccions de cada article.
 • Els nens sempre han d’estar acompanyats per un adult.
 • No s’han de llençar petards ni coets contra ningú, ni a menys de 500 metres de zones boscoses ni tampoc en llocs amb aglomeracions de persones.
 • Tancar portes i finestres de casa; recollir la roba estesa i els tendals. No s’han d’encendre petards a l’interior de les cases ni manipular-los des de balcons ni finestres.
 • No manipular materials inflamables i/o explosius quan s’ha consumit alcohol.
 • No saltar fogueres, i molt menys sota els efectes de l’alcohol.
Compártelo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento.
Procedencia: El propio interesado.