Llum verda a IRISCAT, l'aliança de centres de recerca i innovació en salut a Catalunya en què participa el VHIR

El Govern ha aprovat la creació d'una aliança estratègica entre els instituts de recerca i innovació en salut vinculats a l'Institut Català de la Salut (ICS)

03/12/2019

El Govern ha aprovat la creació d'una aliança estratègica entre els instituts de recerca i innovació en salut vinculats a l'Institut Català de la Salut (ICS), en una primera fase, i obert a la incorporació futura d'altres centres. Aquesta estructura, que operarà inicialment sota la denominació d’Aliança IRISCAT (Instituts de Recerca i Innovació en Salut de Catalunya), vol aprofitar les sinergies dels set instituts de recerca vinculats a l'ICS perquè siguin més competitius.

Els instituts participants són:

  • El Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR)
  • L'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL)
  • L'Institut d'Investigació Sanitària Germans Trias i Pujol (IGTP),
  • L'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida),
  • L'Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili (IISPV),
  • L'Institut de Recerca Biomèdica de Josep Trueta de Girona (IDIBGI) 
  • L'Institut d'Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol i Gurina).

L'acord de Govern preveu la creació d'un espai de treball cooperatiu entre els instituts de recerca i innovació del sistema català de salut que haurà de ser ratificat en els respectius òrgans de govern de cada centre. L'objectiu de l'Aliança IRISCAT és desenvolupar una estratègia coordinada per aprofitar millor els avantatges d'actuar de forma col·laborativa, així com el nivell d'estàndards de l'organització assistencial i de recerca per millorar la recerca translacional i clínica del sistema català de la salut i, en conseqüència, la salut de la població del país. 

És el resultat d'una reflexió estratègica i treball conjunt, iniciat des de fa mesos, entre el Departament de Salut, l’ICS i el Servei Català de la Salut (CatSalut). Impacte de la recerca en salut a Catalunya Catalunya té una vintena de centres i instituts de recerca en l'àmbit de la salut, on hi treballen aproximadament 6.750 persones amb dedicació íntegra a temps complet, de les quals pràcticament el 90% són persones investigadores o directament relacionades amb els processos de recerca. 

La recerca mou més de 300 milions d'euros anuals d'ingressos a Catalunya entre aportacions de la Generalitat, fons competitius, i fons no competitius i altres aportacions. L'impacte de la recerca en salut a Catalunya es tradueix, també, amb prop de 6.000 assajos clínics en curs i prop de 9.276 documents citables. El 2016 el Departament de Salut va crear el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut, PERIS, 2016-2020, per tal de planificar i coordinar les línies generals de la recerca i innovació en salut de la Conselleria. Aquest Pla, que inclou convocatòries d'ajuts a la recerca per concurrència competitiva, haurà destinat en els darrers quatre anys uns 40 milions d'euros, segons es recull als acords de Govern.

Compártelo:

Subscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento.
Procedencia: El propio interesado.