El president Puigdemont inaugura el nou Bloc Quirúrgic de l'Hospital Vall d'Hebron

El president de la Generalitat i el conseller de Salut han visitat les noves instal•lacions, que incorporen 19 quiròfans equipats per fer intervencions d'alta complexitat.

22/09/2016

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha inaugurat el nou Bloc Quirúrgic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Les noves instal·lacions, la tecnologia puntera i el canvi de gestió per processos permetran realitzar noves tècniques quirúrgiques, i millorar la seguretat del pacient i la feina dels professionals.

Acompanyat pel conseller de Salut, Toni Comín, i la directora de l’Institut Català de la Salut, la Dra. Candela Calle, el president ha recorregut els 150 metres de passadís del nou Bloc Quirúrgic, que funciona a ple rendiment des de mitjans de setembre. Al bloc es faran, en un mateix espai, totes les intervencions quirúrgiques que abans es portaven a terme a diverses plantes de l’Hospital General.

 

Després de la visita, s’ha celebrat l’acte d’inauguració oficial, en el qual Puigdemont ha fet un doble agraïment: als professionals i governs anteriors per haver fet possible inaugurar avui el Bloc Quirúrgic, i per la paciència que han tingut tots, després de més de 10 anys des de la gestació del projecte. “Tot això no hagués estat possible sense els grans professionals sanitaris que tenim al nostre país i l’esforç incondicional que està donant el col·lectiu davant la manca de finançament”, ha assegurat Carles Puigdemont. El president ha posat el nou Bloc Quirúrgic com a exemple de la predisposició del govern a l’hora de “dotar Catalunya de les eines d’un país per poder prestar millors serveis de la màxima qualitat, sense límits a la nostra ambició i a l’abast de tothom”.

 

El gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Dr. Vicenç Martínez Ibáñez, també ha volgut agrair als professionals sanitaris, president, conseller i a l’Institut Català de la Salut, tot el camí recorregut per aconseguir “un dels millors blocs quirúrgics d’Europa, i per tant, de tot el món”. Martínez Ibáñez ha explicat que les noves instal·lacions, l’equipament i els nous processos “ens permetran anar més lluny i aprofitar noves oportunitats per ser encara més potents i seguir a l’avantguarda de la medicina”.

 

L’última tecnologia, al servei del pacient

 

El nou Bloc Quirúrgic suposa un salt tecnològic que situa l’Hospital Vall d’Hebron a primera línia a nivell internacional. Els professionals compten amb la tecnologia d’última generació que van demanar i consensuar, i que permet millorar la precisió, i reduir els temps d’intervenciói el postoperatori, ja que les noves tècniques són cada vegada menys invasives.

 

En total, el bloc compta amb 19 quiròfans completament equipats per fer cirurgies d’alta complexitat. D’entre la nova tecnologia que incorpora hi figuren navegadors de neurocirurgia, sistemes d’imatge 3D, ecografia integrada i el nou robot Da Vinci xi. A més a més, s’han introduït 2 quiròfans híbrids, equipats amb arcs quirúrgics, per poder veure en directe, per exemple, el resultat de determinades intervencions, sense haver de traslladar el pacient a la sala de radiologia (que sempre estava fora del quiròfan).

 

Tota aquesta tecnologia permetrà fer noves tècniques, com ara cirurgia endovascular cerebral, cirurgia robòtica transoral i transumbilical, i tècniques de cirurgia robòtica en operacions toràciques i cardíaques.

 

Els quiròfans han estat dissenyats per optimitzar al màxim l’espai i el temps de posada en funcionament. Per això, tots els aparells necessaris, les pantalles, les làmpades i els punts de connexió pengen del sostre, mitjançant un sistema de torretes electrònic. A més a més, cada professional es pot configurar el quiròfan com vulgui i segons el tipus d’intervenció, de manera que quan l’especialista arriba, només ha de seleccionar el seu perfil, i en pocs segons tot s’ajusta a la posició que havia predeterminat.

 

 

 

Nous processos de treball, centrats en el pacient

 

A banda de l’equipament, la posada en marxa de les instal·lacions ha servit per introduir nous processos de treball, amb l’objectiu de millorar el funcionament intern i la seguretat que es proporciona al pacient. Per aprofitar les potencialitats del nou espai i adaptar-se a les necessitats de les cirurgies més punteres, es van replantejar els mètodes de treball dels professionals implicats, acordant les mesures en diferents comissions, en les quals van participar els diferents col·lectius.

 

Un dels punts clau de la nova organització ha estat el canvi de la gestió instrumental, per implementar un nou sistema de traçabilitat informàtic. Per fer-ho possible, va ser necessari inventariar 25.000 peces de material instrumental. D’aquesta manera, els professionals poden saber en tot moment quin material han utilitzat per operar a cada pacient, i en quina part del procés es troba (rentat, desinfecció, muntatge, emmagatzematge o trasllat).

 

Per facilitar la distribució del material, el nou Bloc Quirúrgic incorpora un armari robotitzat de 1.000m2, que distribueix tot el material necessari per a cada intervenció. A diferència d’abans, els professionals ja no hauran d’agafar del magatzem el material que necessiten per a cada intervenció quirúrgica, sinó que seleccionar el paquet que correspongui per a cada tipus d’operació (i que s’haurà programat prèviament).

 

A banda dels quiròfans, el Bloc Quirúrgic inclou dues sales per a l’atenció del pacient abans i després de ser sotmès a una intervenció, en els casos recomanats. Aquest espai, anomenat Unitat de Recuperació Pre i Post Anestèsica (URPA), pretén optimitzar l’ús de l’àrea quirúrgica, ja que fins ara, s’adormia i es despertava al pacient al mateix quiròfan. A la URPA no només hi treballarà el personal d’anestesiologia, sinó que també el d’infermeria.

 

 

 

Intervencions quirúrgiques a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron

 

El Bloc Quirúrgic arrenca amb l’objectiu de fer prop de 8.000 intervencions anuals, les mateixes que es van fer l’any passat a l’Hospital General. L’objectiu del centre és incrementar el nombre d’intervencions al Bloc Quirúrgic en un futur, gràcies a la millora dels processos i de la tecnologia, que repercutirà en la reducció dels temps d’intervenció i d’estada dels pacients a l’hospital.

 

A més a més dels nous quiròfans del Bloc Quirúrgic a l’Hospital General, l’Hospital Vall d’Hebron compta amb 14 quiròfans a l’Hospital de Traumatologia i Rehabilitació, 11 quiròfans a l’Hospital Maternoinfantil i 6 quiròfans al Parc Sanitari Pere Virgili. En total, comptant les intervencions programades, les urgents i les ambulatòries, l’any passat es van efectuar 36.000 intervencions quirúrgiques majors al Campus Vall d’Hebron; 1 de cada 3 de totes les que es van fer als centres de l’Institut Català de la Salut (ICS).

 

 

 

El bloc, en números

 

  • Inversió de 21M € en construcció. La infraestructura està formada per un exoesquelet acoblat a l’edifici de l’Hospital General, per tal de no afectar l’activitat diària. Consta de tres plantes, amb un passadís de 150 metres, de punta a punta. La construcció s’ha dotat d’un nucli de comunicacions verticals que permet agilitzar el trasllat de pacients, sense encreuaments amb el públic.
  • Inversió de 16M € en equipament. El nou bloc compta amb una dotació tecnològica avançada i capdavantera.
  • 700 professionals hi treballen. És el mateix personal que abans treballava als quiròfans anteriors.
  • Els 10.000m2 de l’edifici acoblat del Bloc Quirúrgic es distribueixen així:
  • o   3a planta: 3.000m2
  • o   4a planta (zona de quiròfans): 3.000m2
  • o   5a planta: 3.000m2
  • o   Nucli Vertical: 1.000m2
  • Sistemes d’eficiència i estalvi d’energia: els quiròfans poden estar en 3 estats diferents (en marxa, semiadormit o aturat). La climatització, pressurització i il·luminació dels quiròfans s’ha programat per estalviar energia.

 

 

 

Cronologia

 

El projecte de construcció del Bloc Quirúrgic va començar l’any 2005, donada la necessitat d’actualitzar, racionalitzar i reorganitzar les àrees quirúrgiques de l’Hospital General. Les obres van començar al març del 2006, i fins al 2013 no es va començar a adquirir l’equipament.

 

Pel que fa a la gestió organitzativa, el projecte ha comptat amb la participació d’un equip multidisciplinari, format per professionals de tots els àmbits involucrats.

 

L’any 2017 està previst que entri en funcionament la nova Unitat de Crítics, situada a la 3a Planta del Bloc Quirúrgic, amb 26 punts de tractament, i la nova Àrea de Rehabilitació, que comptarà amb 20 boxes per als pacients que no facin el postoperatori a la URPA.

 

 

Compártelo:

Subscríbete a nuestros boletines y forma parte de la vida del Campus

Selecciona el boletín que quieres recibir:

La aceptación de estas condiciones, supone que da el consentimiento al tratamiento de sus datos personales para la prestación de los servicios que solicita a través de este portal y, si procede, para hacer las gestiones necesarias con las administraciones o entidades públicas que intervengan en la tramitación, y su posterior incorporación en el mencionado fichero automatizado. Podéis ejercitar los derechos de acceso, rectificación, cancelación y oposición dirigiéndoos por escrito a web@vallhebron.cat, indicando claramente al asunto "Ejercicio de derecho LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalidad: Gestionar el contacto del usuario.
Legitimación: Aceptación expresa de la política de privacidad.
Derechos: Acceso, rectificación, supresión y portabilidad de los datos, limitación y oposición a su tratamiento.
Procedencia: El propio interesado.